Pritiskom na dugme, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i otpravnica poslova Ambasade Kine Hua Jafang otvorili su prvu deonicu auto-puta na deonici Smokovac-Mataševo.

Abazović je rekao da je to možda i najveći neimarski poduhvat u istoriji države i da je zalog za razvijenu Crnu Goru, a naveo je da će se auto-put zvati „Princeza Ksenija“, prenele su Vijesti.

„Zato danas, sedam godina od početka izgradnje, ne otvaramo samo put, već i perspektivu za građane i privredu, za Crnu Goru i njenu budućnost. Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa severom, Crna Gora sa Evropom“, rekao je Abazović.

Istakao je da će ta investicija otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi i da će, posebno završetkom puta od Boljara do Bara, to biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana.

Predloživši da se auto-put nazove po prvoj ženi vozaču na Balkanu, ćerki kralja Nikole Petrovića princezi Kseniji, Abazović je rekao da je reč o ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznet veliki teret u izgradnji države. Do 21. juna neće se naplaćivati putarina na auto-putu, a nakon toga će za motore biti 1,5 evro, za automobile 3,5, a za autobuse i kamione 17 evra.

Dužina otvorene deonice je 41,5 kilometar, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocevnih tunela.

Izvor: N1