Prvim pogledom na naslovnu stranu romana ,,Javka smrti“ autora  Mirka Jakovljevića čitalac kreće stazom neizvjesnosti koja poziva na čitanje. Naslov romana izaziva u čitaocu mističnost i tajanstvenost- otvarajući mogućnost da prije nego krene putem koji mu nudi autor romana počne da naslućuje šta ga čeka na stranicama koje slijede. Na to upućuje Bogić Rakočević, recezent konstacijom:”Naziv romana ukazuje na nešto skriveno, mistično i gotovo nevjerovatno običnom čovjeku“. Roman čitaocu nudi  putovanje kroz vrijeme jer autor vraća čitaoca u prošlo vrijeme.

Radnja  romana  je vrlo dinamična i neizvjesna, čitaocu ne daje slobodu da roman čita sa predasima već, kako to dr Draško Došljak ističe: ”Roman se čita u jednom dahu, ostvljajući čitaocu mogućnost da istovremeno konzumira tekst i u svijetu vlastite imaginacije dograđuje slike, da strahuje pred životnim zamkama u koje Jakovljević vješto uvodi svoje junake.”

Čitanjem ovog romana u meni se probudila želja za istraživanjem vremena u kojem su bitisali moji sunarodnici,  u vremenu koje je bilo propraćeno raznim barijerama, sankcijama i iskušenjima pred kojima su prave vrijednosti bile na ispitu. Senzibilnom i čitaocu od nerva pruža lijepu mogućnost da “skenira” svoj pogled na ljude i vrijeme i situira sebe u sistem vrijednosti.  ,,Javka smrti“ prilikom svakog ponovnog čitanja  proširuje vidike, obogaćuje i intelekt i emociju. Veoma je važno istaći da prilikom ponovnih čitanja ne gubi na zamljivosti. Roman je prilagođen svim uzrastima i starosnom dobu. Čitaocima mlađe generacije otvara prozor u prošlost Crne Gore, a starijim čitaocima služi kao podsjetnik na neke nemile događaje i vremena u kojima su i sami bili akteri.

 Znajući stvaralački opus, u doba pisanja romana mr Mirka Jakovljevića, a sada doc. dr Mirka Jakovljevića preporučio bih i snimanje filma ili televizijske serije čija osnova bi se zasnivala na tematici romana ,,Javka smrti “. Film ili serija zasnovana na tematici ovog romansiranog romana služli bi mladim pokoljenima kao istorijski podsjetnik na ne tako davna istorijska dešavanja Crne Gore.

Piše: MA Petar Hadži Goranov Pantović