Uprava za inspekcijske poslove izrekla je od početka godine 250 hiljada eura zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, kazao je izvršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani. Kako navodi, izvršeno je više od 50 hiljada kontrola.

“Kontrolišemo 200 do 300 subjekata nadzora u jednom danu, u prosjeku je to po dvije kazne dnevno. Tako da smo bili jako jako osjetljivi na ovu temu, pogotovo na ugostitelje, koji nijesu radili 2,3 mjeseca. Ogradimo se na pritužbi za okupljanja na javnim površinama, u privatnom smještaju, gdje inspekcija nema ovlašćenja za te radnje”, kazao je Harasani.

Uprava za inspekcijske poslove, osim poštovanja epidemioloških mjera, obavljala je i redovan inspekcijski nadzor.

“Od početka godine do dana današnjeg izrečeno je nešto više od 700.000 eura. To izgleda kao neki veliki broj, međutim, ako gledamo na osnovu prethodne godine i 2019, znatno je manji broj i sigurno je to jako smo bili senzitivni zbog pandemije”, dodao je Harasani.

On navodi da je ipak pristalica preventivnosti, a ne represivnosti.

“Što se tiče postulata preventivnosti, to je već predviđeno Zakonom o inspekcijskom nadzoru, međutim, moramo naći razumijevanja zbog pandemije, koja je izazvana koronavirusom. Što se tiče ovaj ugostitelja i hotelijera, mi smo imali sastanak prošle sedmice sa Unijom poslodavaca, gdje je bilo prisutno 50 privrednika, poslali smo jasnu poruku – što je jača privreda jači smo i mi”, dodao je direktor Uprave za inspekcijske poslove.

Turistička sezona počinje, a Uprava za inspekcijske poslove je, prema riječima njenog prvog čovjeka, spremna.

“Već smo donijeli plan pojačanog nadzora praćenih turističke sezone, bićemo prisutni na svim gradovima primorja, bićemo prisutni na planinskim centrima poput Žabljaka, Kolašin, na rijekama gdje se vrši rafting, Skadarsko jezero, itd… Svaki grad na primorju će imati svog koordinatora, izvještavanje će biti dnevno u centrali. Dakle, pojačan nadzor za jul i avgust, očekujemo veći broj turista”, kazao je.

Inspektora na terenu biće srazmjerno broju turista, odnosno procjeni Vlade.

“Ta procjena je od 50 do 65 odsto u odnosu na 2019, pa će biti 50 do 60 odsto koliko je inspektora bilo 2019. Biće prisutni najviše pet inspekcija i to što se tiče zapošljavanja rad ugostitelja, hoteljijerstvo, takođe promet roba, znači biće tržišna inspekcija, turistička, radna, sanitarna i zdravstvena, zbog ovih mjera”, kazao je Harasani.

On se, kako zaključuje, nada dobroj sezoni, ali i poštovanju svih mjera.

Izvor: rtcg.me