Žiri za najbolji kratki film koji su činili producentica Biljana Vušović, glumac Jovan Jelisavčić i rediteljka Marija Zidar, izdvojili su tri naslova “koja su donijela koheziju svih umjetničkih aspekata i izazvala duboka osjećanja i dugu debatu”. 

Za film Samira Karahode “Pa vend” žiri se izjasnio da “za samo petnaest minuta kroz majstorski vizuelni storytelling i intimnu priču o imigraciji, autor donosi ujedno i priču koja može biti primijenjena na čitav Balkan ali i šire”, dok za ostvarenje Marije Apčevske “North pole” izjasnio se da on “veoma suptilno i intimno donosi priču o vršnjačkom i sopstvenom pritisku u najosjetljivijoj dobi odrastanja”. 

Specijalna nagrada je dodijeljena kratkom filmu Roka Bičeka “Penalty shot”, koji je, prema žiriju, zavrijedio posebno priznanje zbog načina prikazivanja potresnih emocija nasilja i priče o životnim traumama koje se prenose generacijski. 

Na festivalu je u periodu od 13. do 16. Septembra prikazano 18 filmskih ostvarenja u različitim kategorijama: takmičarski i revijalni program, program posvećen crnogorskim mladim autorima i autorkama, poseban program pod nazivom “suočavanje s prošlošću”, a održana je i edukativna radionica za studente pod nazivom “Festival Ready”. 

Sa uručenja nagrada


U okviru revijalnog programa prikazana su tri ostvarenja uz otvorenu diskusiju o njima, koja se tradicionalno događa na Seanema festivalu, dokumentarac “Pomirenje” rediteljke Marije Zidar, igrani film “Sestre” rediteljke Dine Dume, i “Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača. Publika je imala mogućnost da prisustvuje i premijeri filma crnogorske autorke Tamare Milošević “Naročita svojstva”, projekciji dva kratka filma na temi “suočavanje s prošlošću” — “Zavjet” Mladena Ivanovića i “A divided society” Aleksandra Risotskog, kao i dva masterklasa pod nazivom #supportlocalstories (“podrži lokalne priče”) sa slovenačkom rediteljkom Marijom Zidar i albanskim rediteljem Erenikom Beqirijem. 

Tokom sedme edicije, održana je i treća po redu radionica novouspostavljene Balkanske mreže kratkog filma (“Balkan Short Film Network”), čiji cilj je nastavak rada na decentralizaciji kulture, osvješćivanju u značaju kratkog filma kao umjetničke forme, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata iz regiona. Na trećoj radionici “Festival Ready” učesnici iz regiona su radili sa mentorima iz Crne Gore, Dušanom Kasalicom i Danijelom Radulović, na razvijanju strategija za festivale i načina na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije. Pobjedniku treće radionice, studentskom filmu “Skok na glavu”, reditelja Nikole Romčevića i producentkinje Milice Milinković, poklonjen je vaučer od strane kreativne agencije DAA Montenegro sa ciljem profesionalnog finalizovanja vizuelne komunikacije projekta. Balkansku mrežu kratkog filma koja je osnovana u maju ove godine od strane Bašta festa, Drim Short Film Festa i Seanema film festivala podržao je Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund). 

Sedma edicija Seanema festivala je održana u Centru za kulturu u Ulcinju, a podržana je od strane Filmskog centra Crne Gore, Opštine Ulcinj, Centra za kulturu i Turističke organizacije, kao i komercijalnog partnera festivala DAA Montenegro. 

N.S