Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori kazala da su donijete mjere i njihovo poštovanje smanjile broj novoinficiranih slučajeva.

Brajović je kazala da raspoloživi dokazi upućuju na to da je nivo efikasnosti, koji pruža treća doza vakcine, i dalje zadovoljavajući.

Ona je napomenula da je savjetodavno tijelo SZO, koje sagledava implikacije novih sojeva na djelotvornost vakcina, nedavno objavilo nekoliko ključnih preporuka i zaključaka.

„Jedan od njih je da nam bez sumnje treba više vakcina koje će nuditi veći nivo efikasnosti zaštite, a potrebno je ažurirati sastav postojećih vakcina, kako bi se unaprijedio nivo efikasnosti“ navela je Brajović.

Upitana šta Crnu Goru očekuje u narednom periodu, Brajović odgovara da misli da će situacija biti dinamična.

„Ako imamo na umu činjenicu da cjelokupan region Evrope u narednim sedmicama očekuje značajan porast broja obolijevanja, a što je prethodno istakao i regionalni direktor SZO Hans Kluge, mislim da je za očekivati da će i situacija u Crnoj Gori biti prilično dinamična“, poručila je Brajović.

Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori

Crna Gora, kako je kazala, „nije izolovano ostrvo“ i vrlo često je prikaz Evrope u malom.

Na pitanje koliko je opasno da čovjek dva puta preboli koronu, Brajović je odgovorila da u toj reinfekciji osoba može da ima težu kliničku.

Ona je kazala da podaci SZO pokazuju da je ipak procenat hospitalizovanih slučaja, koji su drugi put zaraženi, značajno manji.

Brajović je kazala i da su riziku od reinfekcije više izloženi ljudi koji imaju određene komorbiditete i starija populacija.

„Ono što svakako treba da imamo na umu da je vakcinacija najbolja zaštita od reinfekcije, koja uvijek treba da ide zajedno sa mjerama zaštite koje preporučuju naši nadležni“, zaključila je Brajović.

Izvor: mediabiro