Najviše je gostiju iz regiona, ovih dana najviše iz Srbije i Hrvatske. „U samoj strukturi gostiju gotovo su izostali naši najbitniji gosti iz  Njemačke i Francuske. Ima ih ali ne u onom procentu na koji smo navikli. Ove godine imamo porast turista iz Litvanije, Ukrajine i Rusije,  Bjelorusije. Naglasila bih da ove godine imamo i goste iz Saudijske  Arabije, Egipta koji ranije nijesu bili ni primjećeni. Jako nas raduje  da tokom avgusta imamo osjetan priliv inostranih turista. Ove godine  imamo oko 60 odsto inostranih turista i 40 odsto domaćih“, kaže ona.
Cjenovna politika je, kaže, apsolutno ista kao i prethodnih godina. „Imamo blage korekcije cijena u hotelima ukoliko turisti rentiraju na  duži period ili dolaze sa porodicom ali u suštini cjenovna politika je ista kao i ranije“, kaže Krgović Šarović. Ono što je, ističe, karakteristično za ovu godinu jeste da se bolje  rentiraju skuplji smještani kapaciteti. Gostima je jako bitna  zdravstvena bezbjednost, komfor i poštovanje mjera. Najbolje su, kaže, popunjeni hoteli sa četiti zvjezdice. „Međutim, u posljednje vrijeme se traži i privatni smještaj koji se  nalazi ruralnim područjima“, naglašava ona. Kada je u pitanju naplata boravišnih taksi, premašena je 2019. godina, a  to bi isto značilo da je znatno smanjena siva ekonomija.


„Kada je u pitanju potrošačka politika, tu imamo veliki pad u odnosu na  2019. godinu. Prethodna dva mjeseca imali smo pad posjeta u odnosu na  2019. gdje smo zabilježili 50-60 odsto popunjenosti iz 2019“, rekla je ona. Očekuje da će ovakvu sezonu imati do kraja avgusta mjeseca a ima najava i za septembar ali da će sve zavisiti od epidemiološke situacije. Što se tiče zimske sezone, Krgović Šarović kaže da su uvijek spremni  obzirom da imaju dosta mjeseci u snijegu. „Krenućemo sa pripremama nakon završetka glavnog špica, dakle sredinom  septembra“, zaključuje ona.

Vanja Krgović, direktorica TO Žabljak


Menadžer hotela Soa Bojan Šutović za Agenciju Mediabiro kaže da su dali  sve od sebe da na najbolji mogući način spreme sezonu. „Sezonom smo dosta zadovoljni, popunjenost hotela je na nivou 2019.
Prihodi su manji u odnosu na 2019. godinu jer je platežna moć gostiju  oslabila. To, ipak, ništa ne mijenja jer smo mi prilično zadovoljni ovom  godinom“, kaže Šutović.

U hotelu Soa najviše je gostiju iz Izraela, čak 30 odsto. Tu je i nešto  gostiju iz Zapadne Evrope. Rusi se trude da dođu iako nema letova. „Ono što je za nas najprijatnije iznenađenje jeste dosta gostiju iz
regiona“, kaže on. Ove godine imaju niže cijene i morali su biti fleksibilniji. „Imamo dosta otkazivanja i bili smo prinuđeni da rezervacije budu što  fleksibilnije što nije olakšavajuča okolnost. Pokušali smo da nađemo  najbolje moguće načine da se snađemo i mislim da smo i u tome uspjeli“,  kaže on. Zaključuje da su očekivanja za postsezonu odlična, ukoliko to dozvoli  epidemiološka situacija.

Izvor: mediabiro