Turistička privreda na Žabljaku nalazi se u potpunom kolapsu. Iako je najveći broj turističkih i ugostiteljskih objekata otvoren, posjeta je na najnižem nivou.

Žabljački turistički poslenici trpe ogromne gubitke, jer je većina njih i kreditno zadužena, a prošlogodišnji profit je uložen u renoviranje, adaptaciju i proširenje kapaciteta. Ukupnu situaciju čini još težom činjenica da na Žabljaku zimske turističke sezone praktično nije ni bilo.

“Što se tiče dosadašnjeg dijela i toka sezona, svi se pitamo da li je 1. jula trebalo i da otvaramo svoje ugostiteljske objekte. A da li je za to uzrok samo proglašenje epidemije zarazne bolesti ili su tu još i drugi faktori to je već drugo pitanje. Sada se pokazalo da smo sve previše vezali za inostrane goste, nego za domaće tržište. Vremenom unazad svi u turizmu tražili su uglavnom inostrane goste koji su istovremeno bolje platežni gosti nego za domaće goste koji su zahtijevali razne povoljnosti i niže cijene usluga. Mislim da tu ima propusta i da nam se sada svima obilo o glavu”, prenio je Portal CDM izjavu Mila Stijepovića- vlasnika hotela “Javor”, koju je dao Danu.

Prema navodima CDM-a, što se tiče nastavka sezone, a imajući u vidu sve trenutne okolnosti, ocjenjuje, teško se može očekivati ikakvo poboljšanje.

“Možda nešto pred kraj sezone, naravno ako dođe do smirivanja epidemije. I to ako se desi, biće puko ublažavanje katastrofalnih posljedica kompletno propale turističke sezone. Ali i to samo u slučaju da se otvore granice, jer bez otvaranja granica nema turizma”, kazao je Stijepović i dodaje da su ovo okolnosti koje su zadesile cio svijet, i ovo treba da bude za nauk svima, za cijelo turističko tržište, naveo je CDM.

Kako se dodaje, Veljko Ostojić- predsjednik Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor, istakao je da je pandemija KOVID-19 uzela je svoj danak.

“Do danas nema ni pet odsto gostiju u odnosu na prošlu godinu. Uredno smo registrovali čamce, obnovili opremu, neko od nas kupio i vozila za prevoz gostiju i sve ostalo. A sada sve je to palo u vodu. Dostigla su nam razna plaćanja, razumijevanja malo ili nimalo. Primjera radi, Uprava za vode traži da platimo neustavne takse iako nismo ni stotinu gostiju spustili niz Taru. Skiperi i ostali zaposleni ostali su bez posla i izlaza nema”, kazao je Ostojić, naglasio je CDM.

Izvor: espona.me