Shodno odredbama člana 19. stav 1 Zakona o planinskim stazama  Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i  Registar  na osnovu ovlaštenja i prethodnog obavješatavanja o privremenom zatvaranju staza u zimskom periodu 2020/2021. god. – svim koprisnicima planinskih (planinarskih) staza u Crnoj Gori, daje slijedeće:

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE

         Poštovani  planinari, ostali  korisnici planinarskih staza ! 

         U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješečkih i planinarskih staza  nacionalne u skladu sa Zakonom  obavještavamo vas da se:

        a) staze nacionalne mreže u primorskom i centralnom dijelu  Crne Gore do 1300 mnm otvaraju orjentirno za korišćenje od 20. maja 2021. do 30. novembra 2021. god. sve uređene planinarske staze Nacionalne mreže u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 mnm.

        b) staze nacionalne mreže u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore  preko 1500 mnm otvaraju orjentirno  za korišćenje  od  01. jula 2021. do 30. novembra 2021. god.  sve uređene planinarske staze Nacionalne mreže u planinskom  dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnm.

       Za korišćenje planinarskih staza koje su u nadležnosti  održavanja PSCG 2020 i do 01.maja 2021. nijesu su se stvorili optimalni uslovi za odžavanje i korišćenje staza zbog donešenih mjera od pandemije korona virusa i nerješenog održivog statusa domaćina za održavanje staza. PSCG sa registrovanim planinarskim klubovima – domaćinima je obezbjedio volonterski minimum uslova prohodnosti.

      Za stanje staza lokalne mreže tražite informacije od LTO i mjesnih klubova.

     Staze će se ubuduće održavati, vršiti monitoring i otvariti- privremeno zatvarati uz saglasnost resornih Ministarstava o čemu ćete pravovremeno biti obavješteni  shodno propisima i Zakonu o planinskim stazama. 

     Do daljnjeg se ne preporučuje masovno i neorganizovano korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, mimo  propisanih  mjera.  Molimo Vas da koristite samo markirane i uređene staze i održavate higijenu na stazama, vidikovcima i odmorišima. Ne koristite usluge samozvanih nesertifikovanih vodiča i ne idite sami nepripremljeni za boravak u prirodi.

     PSCG, planinarski klubovi i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza NM niti preuzima odgovornost za postupke onih koji krše donijete mjere ili koriste samoinicijativno i neovlašteno staze.

     Dragi planinari i drugi korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, čuvajući prije svega svoje zdravlje čuvamo i druge kao i životnu sredinu. Strpite se i pridržavajte preporuka PSCG …

      UPOZORAVAMO i ovom prilikom:

STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

                                                                                                PO OVLAŠTENJU UO PSCG

                                                                                 Načelnik komisije  Pavle S Bandović s.r.