Vraneška dolina, koju zbog njene živopisnosti nazivaju čarobnom, nalazi se u opštini Bijelo Polje. Pruža se od Slijepča mosta do Kovrena sa lijeve i desne strane regionalnog puta Slijepač Most-Pljevlja. Pored saobraćajnice, čitavom dužinom teče rijeka Ljuboviđa, bogata ribljim fondom.

Sa obje strane regionalnog puta pružaju se cvjetne livade, voćnjaci (šljive, jabuke, kruške, trešnje), malinjaci, zasadi kukuruza i krompira. Sa oboda livada uzdižu se planine Lisa i Žuber, kao i Kovrenska i Gorička brda sa kojih se čuje huk potoka koji se ulivaju u rijeku Ljuboviđu, sakriveni hrastovom, bukovom i četinarskom šumom.

U Vraneškoj dolini glavni mjesni centri su Tomaševo i Pavino Polje, a nadaleko je čuvena legenda o ljubavi Pave, kćerke kneza Milikića i Ahmet-paše Hasanbegovića, po kojoj je Pavino Polje dobilo ime.

Vraneška dolina bogata je crkvama i manastirima, od kojih se ističu manastiri Zlateš, Kičava i Bliškovo, kao i crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pavinom Polju.

Pored samog regionalnog puta nalazi se izvor pitke vode, gdje je podignuta spomen ploča partizanke Jagode Bogićević, u Majinoj gori, zatim se blizu Tomaševa nalazi Novakovića pećina jedan od poznatih speleoloških objekata u Crnoj Gori, dok je u selu Bliškovo ispod Stožera izvorište rijeke Ćehotine.

Izvor: sharemontenegro.me