Trenutnu epidemiološku situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19, kao i mjere koje su preduzete kako bi se zaustavilo širenje virusa danas su na zajedničkoj konferenciji za medije saopštili predstavnici Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore I Instituta za javno zdravlje.


“Predstojeće mjere su:

1. Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom
(koncerti, masovna okupljanja i sl.)

2. Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru

3. Zabranjuje se rad noćnih klubova

4. Ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

5. Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih
proslava i rođendana

6. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog
domaćinstva

Uprkos porastu hospitalizacija, sve klinike rade redovno u cijeloj Crnoj Gori, liječi se 388 COVID pacijenata, kazala je Ljiljana Radulović .

Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje.

Nakon KCCG, najviše pacijenata je u SB Brezovik, njih 52, po 44 pacijenta se liječi u OB Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20.

Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za COVID i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljnjeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija I urologija.

U slučaju daljeg porasta broja COVID pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, KCCG će reorganizovati rad ostalih klinika. Kao i uvjek i pacijente i javnost o svim eventualnim novinama, uredno ćemo izvijestiti blagovremeno“, kazala je direktorica KCCG.

Galic: Najviše zaraženih među najmanje vakcinisanima, 50 odsto oboljelih su mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je director IJZCG dr Igor Galić na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije i uvođenja strožih mjera od ponedjeljka, 15. novembra.

Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću,
Kološinu, Žabljaku i Tivtu.

U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je on.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65%) i od 0 do 9 godina (4,18%).

Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 2. novembra do 9. novembra, opseg novoinficiranih u našoj zemlji je otprilike isti kao u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji”, rekao je dr Galić.

Potrebna bolja kontrola poštovanja mjera

Borovinić Bojović je rekla da početkom iduće sedmice imaju zakazane sastanke između tri resora, koji će zajednički djelovati u cilju poboljšanja kontrole protivepidemijskih mjera.

Naglasila je da kontrolisanje mjera mora biti neselektivno, istrajno I neprestano, jer usvojene mjere u suprotnom ne mogu dati efekta.

Pozvala je građane na individualnu odgovornost, ali i apelovala na inspekciju i multiresorno uvezivanje kako bi se problem riješio na pravi način.

Izvor: Mediabiro