Duh olimpizma zajedno sa duhom kultrure riječi, meraka i sevdaha iznova se potvrđuje formulom  dobra imena ljudskosti koja nadvladava atavizme mržnje, sukoba i podjele među ljudima i kulturama.

I posve prirodno  iz te kulture  i na toj kulturi  izrasla je dirljiva gesta Nermina Salmana, nekadašnjeg predsjednika Rukometnog kluba „Bosna“, koji je ovih dana kupio ulaznice  za organizovanu grupu navijača Crne Core za jučerasnji meč sa BiH u povodu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024 g..

Konačno i glavno, Nermin  nije kupio samo ulaznice, kupio je mnogo više. Kupio je sve nas, sve ljude poklonike ovakvih (rijetkih) manira i to za sva vremena koja se računaju i pamte po ovakvim ljuduma.

Nerminova moneta nije novac, već ljudi, bliskost i odnos koji je više od sporta i rezultata.

Kako decenije iza nas a tako nesmanjeno i danas govore da povoda, motiva i interesa koji se kriju iza sporta mnogo je viđenih, instruiranih i u horu nacionalizama orkestriranih Nerminov  postupak izrastao iz kolijevke tradicionalnog domaćinstva vjekova Sarajeva i  duha vatre neprekinutog olimpizma budi nadu ljepšeg svijeta, čija etika i estetika poštuju Čovjeka i njegovu drugost.

Od fudbala do rukometa ispisuju dvije bliske zemlje stranice kulture sjećanja  manirizma i džentlmenstva, na kojima nezavisno od rezultata uvijek i samo pobjeđuje Čovjek.

Nermin – ime Čovjeka.

Pamteći ljude, urezujemo trag u vremenu u kojem Nerminova “rukometna ruka” dobra dopire daleko i visoko.

I zato, gorjeće vječno olimpijska vatra Sarajeva, grada domaćina.

Izvor: skala radio; Piše: mr Željko Rutović