„Imamo na raspolaganju doze Sinofarma, Fajzera i Astra Zeneke koje se mogu primiti na tri punkta, Univerzitetsku centar, Delta
siti i muzički centar“, kaže Ralević dodajući kako građani i dalje imaju svijest o tome da treba da se vakcinišu.

Ona poručuje da trenutne brojke koje su u opadajućem nizu nijesu pravi parametar stanja koje se može razviti na jesen i u periodu koji dolazi.

„Građani treba da se vakcinišu kako bi preduprijedili ono što nas čeka
na jesen“, kaže Ralević.

Ona posebno naglašava kako su sve vakcine djelotvorne i kod novog delta
soja koronavirusa. Novitet u radu, kada je borba protiv koroanvirusa u pitanju, jeste da su oformljeni mobilni timovi za vakcinaciju po kućama.

„Porodice koje imaju više od dva člana mogu da se prijave na telefon 067 092 115 i ostave podatke. Mobilni timovi će doći da ih vakcinišu.Takođe, i firme mogu da se prijave i da zakažu kolektivno primanje vakcina u određenom terminu kako bi izbjegli čekanje“, pojašnjava Ralević za Agenciju Mediabiro.

Na pitanje koja vakcina je najpreporučljivija osobama sa hroničnim oboljenima, Ralević kaže da je svakako najbolje da se te osobe konsultuju sa ljekarima koji prate njihove bolesti.

„Oni su najupućeniji i oni im mogu dati najbolju preporuku. U slučaju da ne mogu doći do ljekara kod kojih su zavedeni, na našim punktovima će dobiti informacije i preporuke koje važe i od Instituta za javno zdravlje a i od strane struke u zavisnosti od oboljenja o kom se radi“, rekla je ona.

Najmanje, kaže, stižu Fajzerove vakcine – samo jednom sedmično i to od 100 do najviše 300 doza.

„Građani moraju znati da i dalje postoje prioritetne grupe. Građani sa prioritetom koji treba da prime Fajzerovu vakcinu javljaju se kod nas i mi onda pravimo spisak, obavještavamo ih gdje, kada i kako će primiti vakcinu. Ostali građani prosto treba da imaju strpljenja i da znaju da moraju da sačekaju svoj red“, objašnjava ona.

Ono što ohrabruje je što se sve više mladih ljudi odlučuje za vakcinaciju.

„Od kako je počela masovna vakcinacija dolaze nam i mladi ljudi, i to slobodno mogu da kažem u većem procentu od starijih ljudi. Pozivamo ih da i dalje dolaze u većem broju“, poručuje Ralević.

Komentarišući negativne efekte vakcine, ona kaže da do sada nijesu registovane veće nuspojave na vakcinu.

„Najčešće nuspojave su bol u mišićima i kostima, malaksalost, temperatura, pospanost, glavobolja…Sve je to normalno da traje do tri dana, obično prođe i za par sati. Ukoliko potraje duže od tri dana pacijent obavezno mora da se javi izabranom ljekaru“, jasna je Ralević.
Ona je apelovala na sve građane da se vakcinišu kako bi što spremnije dočekali jesen i nove sojeve koji su u opticaju.

„Dođite, vakcinišite se, postoji način samo je bitna volja“, zaključuje Ralevićeva.

Izvor: mediabio