Sunčan dan i pogodni vremenski uslovi, olakšali su medicinskom timu Dom zdravlja Kolasin i Crvenom krstu da obave još jedan human, ali i zahtjevan zadatak. 

Mještani su očekivali najavljeni dolazak i jedva čekali da budu vakcinisani protiv “te opake bolesti”. Kažu primali su oni vakcine i ranije i staračkim radnim, poštenim, prstima sada pokazuju ožiljke. Uredno odjeveni, od opeglane i uredno vezane marame, do košulje…..i cipela uglancanih, dočekali su ljekara dr Jelenu Zindović, medicinske sestre Jevru Vlahović i Biljanu Bulatović i volontera Crvenog krsta Miloša Rakočevića.  

Djed Boško i Miloš

Uz rad, vakcinaciju, čuju se i istorijske i životne priče. Evociraju se uspomene kako je nekada bilo a kako je sada. Prepoznaju medicinske sestre pacijente koji su ranije liječeni u stacionaru Doma zdravlja Kolašin kada su čuveni ljekari radili, a radost im ozari lice, kada čuju da poslije 27 godina opet odeljenje “radi”. 

Do razuđenih kuća mještana se stiže negdje asfaltnim i makadamskim putem. Brojni su izvori pijaće vode a za pohvalu je i uređenost domaćinstava. “Sve je pod konac”. Voćnjaci, košnice, ograde, njive, a onda vas osvijesti tužan osjećaj kada se ugledaju zatvoreni kanti. Kamene kuće ostavljaju poeeban utisak. Stare više od vijeka, djelo su ruku dobrih majstora. Orao u letu sa plijenom, sve je to ovdje priroda uredila. I božur pored puta na malo nepristupačnom terenu,  koji će biti presađen u kultivisanom dvorištu. Možda mu divljina više odgovara ali želja doktorke Zindović da ga ima u dvorištu s tih prostora “bila je jača”.

Vođa puta, bio je poštar Vukman Pule Vlahović. Pješke završava posao. Bez motora i auta sa osmjehom govori: “Navikao sam. Znam tačno gdje je ko…posla bude malo više kada su penzije, a pisama više odavno nema, iako bi pismo izdaleka obradovalo sve ovdje “. Unijelo im radost i ko po starom običaju, razlednicu, pismo, stavili iza stakla u kredenac da kada im svrati neko da se pohvale. I tu nastaje priča.

Raduju se vakcini

Raduje se i lipa sa više od stotinu ljeta u mjestu Jasen Do gdje je navikla da pruža hlad i bude u društvu samo dvoje starih, gdje je kada putnik namjernik dođe, a 50 km je njima do Doma zdravlja u Kolašinu i do ljekara, kao raj na zemlji. 

Baka Rosa

Ipak, vakcinacija je u prvom planu. Njih blizu 60 je primilo prvu dozu. Raduju se i drugoj dozi vakcine, ponovnom viđenju, i razgovoru. Baka Rosa Vlahović od devedeset godina i devedeset petogodišnji, uredno odjeveni, Boško Bulatović sa finom sjedom kosom i brkovima.

Stoljetna Lipa-Jasenov doo

Utisci su sačuvani u duši a fotografije su ostale u modernim spravama telefonima. Te fotografije  kao i s prethodnih terena Manastira Morača, Gornja Morača, Bare Kraljske, Prekobrđe, Sela, Ulica do Gornjih Rovaca, Vlahovića, Jasen Dola, Ljute naći će mjesto u albumu.

Slike i iskrene životne priče možda će mlade ovdje vratiti. Na malom prostoru toliko plodne zemlje, voćnjaka, vinove loze, košnica, puta koji je dobrim djelom asfaltni, razlog su da mladi budu tu dobri domaćini. Da se čuje čaktar, pjesma, graja. Da se ponovo rade ručni, fini, pleteni radovi – šara. 

Piše: N.S