Paštrovka Jasenka Lalović (Bar, 1965), koja je odrasla u Buljarici, školovala se u Petrovcu, Baru i Beogradu objavila je treću knjigu trilogije  „Brda od pelina“ roman  pod  nazivom „Kastigulja“.

Kada otvorite kapiju novog romana Jasenke Lalović  “Kastigulja” uvjerite se da je to  priču nad pričama. Svaka  riječ ove knjige posvećena je ženi. Sami naslov otvara temu koju  samo žena – majstor proze može da ponudi. Kastigulja je žena koja je na rđavu glasu, zločesta, prevrtljiva, predmet poruge  – riječ koja je opstala u crnogorskoj kulturi i traje u svim njenim rječnicima, ali i u životu.

Od te riječi i njene semantike polazi spisateljica Jasenka Lalović i manirom dobrog literarnog stratega nijansira književnu priču. Žena kastigulja, žena stopanica, žena stub porodice, div žena, zor đevojka. Radost i suza svakog doma. Kult majke, kult sestre! Domodržnica i pâćnica! Sve je ona u Crnoj Gori! Sve je to ona i u “Kastigulji” Jasenkinoj. Tuđa večera – bilježe knjige.

Nijansira autorka sve to kroz  vrijeme i pokazuje da je ženska borba snažne vjere i nade. Ona se ne prepušta vjetrovima ni sa ove ni sa one bande. Nju nose krila samopouzdanja i potiranja onoga “muž je branič žene i đeteta”. Zato su stranice ove knjige stranice nade, nježnosti, lirika bola i istrajnosti.

One su suze koje se kotrljaju i na ovu i na onu bandu. Tu su i starina i modernist. To su brojanice ispletene od leksike stare koja nas uvijek podśeti ko smo i odakle smo. Jasenka je zaljubljenica u ovaj jezik, pokazujući da sanjamo u riječima, a onda u slikama. Zato je ova knjiga san na ivici snova.

“Kol’ko je visoko do neba, tol’ko je duboko do ljudske duše” –  ističe Jasenka i kroz ovu majstorsku priču pliva dubinama svojih junakinja i junaka: Anđelke, Marije, Tonka, Roka, Milje, Agnice, Vuka, Nika, Danice, Andra,  Veljka, Perka, Đurđe, Jakova, Luke, Katice, Laza, Jova.

I koliko god uranja u te dubine i otvara njihove duše, isto tako zna da ih veže i za plavetno nebo, ono čisto, razvedreno. Vadi Jasenka iz svoje  paštrovske škrinje imena stara koja vjekuju u stvarnosti i literaturi. Njih obasjava i unutrašnja i vanvremenska svjetlost. Oni su kAd-kad žedni ljepote, istine, oluje.

Potvrđuje Jasenka da je literatura “most između djetinjstva i smrti”. Njene rečenice u ovom romanu pjevaju. Ovdje se ponovo pronalazi pamćenje, a roman kao da je pisan generacijama. Autorka se, vidno je, nalazi u nekom ushićenju čula i duha potvrđujući da nije toliko “važan poljubac koliko žudnja”.

Jer, žudnja je uvijek upućena nekome, a kada oslabi onda je kraj. Žudnja za životom traje na stranicama ovoga romana. Ovo je vrsta lijeka. Zera gorčine od pelina.

S novim romanom Jasenke Lalović” piše u recenziji Vlatko Simunović, “Crna Gora, zemlja u kojoj nikad nije jasno upravljaju li njom slučaj i sudbina, dobila je trilogiju koja autentično svjedoči što se na ploči suve i sunčane zemlje zbiva s bićima koja su drugdje najranjivija ali su njoj najsnažnija i njen su duh pokretač. S ljekovitim i gorkim crnogorskim ženama u svom središtu, djela Jasenke Lalović demantuju stereotip da danas Crnogorci/ke rijetko i nerado čitaju s znatnom umjetničkom vrijednošću, da su umjesto metaforičkih okremutih igri mesa, krvi i novca i da je među njima zabava vrednija od pouke”.

Jelka Malović uz ovaj roman zapisuje: ”Toplinom izraza i stila Jasenka Lalović nas vješto vodi kroz sudbine junakinja pred čijim životnim pričama ostajemo dugo zamišljeni, nijemi. Slikom Crnogorke koja časno i hrabro nosi krst svih svojih uloga, autorka baštini sjećanje na tradicionalnu crnogorsku ženu kroz koju je protkan kulturni i društveni identitet. Oživljavanjem narodnog crnogorskog ezika, prikazivanjem njegovih različitosti i specifičnosti suptilno nas vraća na usmeno predanje i boji djelo živim slikama čiji zvuk dopier do najtananijeg dijela ljudske duše. U svakom možemo pronaći sebe same”.

Profesorica  i glumica Dubravka Drakić u svojoj recenziji ističe:”Kad se razlike pretoče u vrline, kad se ‘drugačije’ prihvati i zavoli, kad se podjele ponište i ustuknu pred mudrošću, kad razum razbistri mutne vode bijesa… e, tada znate da je to moguće, da nam je sve to ostavljeno u amanet, a Jasenkinim pisanjem osvijetljeno, kao iskra, koja nas mora voditi”.

Roman “Kastigulj” Jasenke Lalović je priča o jednom vremenu i jednom prostoru i Ženi u tom krugu.

Izvor: espona.me

Piše: Prof. dr Draško Došljak