Nakon za turizam krizne 2020. godine, nezahvalno je iznositi projekcije za predstojeću ljetnju turističku sezonu, smatra direktor Turističke organizacije (TO) Bar Emil Kukalj. Ipak, kako je naveo, sa sigurnošću se može kazati da će ovogodišnja sezona biti bolja od prethodne. 

„Tome u prilog govori i činjenica da je dozvoljen međunarodni putnički saobraćaj, kao i odvijanje saobraćajne komunikacije na većem nivou u odnosu na prethodnu godinu. Primjetan je blagi oporavak turizma i postoji želja kod turista da dođu u Crnu Goru. Štaviše, često dobijamo pozive, mejlove, kao i upite preko društvenih mreža vezane za dolazak u Bar“, dodao je Kukalj u izjavi za agenciju Mediabiro.

U pitanju su uglavnom, kako je naveo, stalni gosti koji u Bar dolaze duži niz godina, i koji planiraju da posjete taj grad, kada se epidemiloška situacija stabilizuje. Česta su pitanja i oko vakcinacije, te kakva je epidemiološka situacija u tom gradu. 

Kukalj je istakao i da je Bar imao nešto povoljniju epidemilošku situaciju u prethodnom periodu, što je doprinjelo većem broju upita i porastu potražnje za tom destinacijom. 

„Vjerujem da će gosti koji su planirali ove godine da dođu i doći, naravno nakon stabilizacije ove situacije sa koronavirusom. Sa druge strane,  iskreno vjerujem da će veći broj građana Bara i cijele Crne Gore biti vakcinisan u narednom periodu, što će biti pozitivno prije svega sa aspekta razvoja turizma u našoj Opštini“, rekao je direktor TO Bar.

Osim ovih preduslova, kako je posebno naglasio,  jako je važno da se definišu protokoli te da se isti predstave turistima – Da, prije svega, turisti znaju na koji način mogu doći u Bar, i koja su to pravila koja moraju da poštuju. 

„Moramo da im saopštimo da se mi u Baru  pridržavamo svih epidemiloških mjera, i da smo se, od momenta dolaska u destinaciju pa do odlaska u hotel, plažu , restoran  zaista dobro pripremili. Da vodimo računa o epidemiloškoj situaciji u svakom trenutku, prije svega o higijenskim mjerama i mjerama koje su propisale nadležne ustanove. Jako je važno da za sve  te informacije sa lokalnog i nacionalnog nivoa komuniciramo sa našim turistima i sa našim ključnim emitivnim tržištima. Prije svega tu mislim na zemlje iz okruženja, ali isto tako i na zemlje kao što su Rusija, Poljska, Ukrajina i sva ona tržišta Zapadne Evrope koja mogu biti od interesa za Bar kao destinaciju“, kazao je Kukalj.

Turistički poslenici Bara, koji su se prošle godine našli u jednoj za sve nepoznatoj situaciji, uveliko se pripremaju za sezonu. 

„Sada je situacija nešto drugačija, i znamo kako se boriti sa pandemijom. Znamo da je neophodno da poštujemo mjere, nosimo maske, da održavamo higijenu ruku kao i da vodimo računa o distanci. Naši ugostitelji su zaista ozbiljno shvatili te poruke, i u našim ugostiteljskim objektima se poštuju mjere. Uvedene su dodatne mjere predostržnosti , ispoštovali su sve nacinalne mjere, a neki od njih su čak unaprijedili svoje poslovanje i iznad nacionalnih standarda, i uveli neke međunarodne“, rekao je Kukalj.

Od velike je važnosti, smatra on, iskomunicirati poruku da je Crna Gora sigurna i bezbjedna destinacija koja vodi računa o svim propisanim mjerama. Stoga je apelovao na građane i turističke privrednike da vode računa o poštovanju svih propisanih mjera. 

„Jako je važno da u ovom momentu budemo odgovorni i prema sebi i prema drugima, jer samo na taj način možemo da se pripremimo za ljetnju turističku sezonu od koje mnogo ljudi zavisi,  ne samo u našem gradu. Važno je i da pokažemo jedan dodatni stepen odgovornosti prema turistima, koji će, siguran sam, to uvidjeti  nakon čega će se odlučiti za Bar kao svoju turističku destinaciju. Vjerujem da ćemo na taj način moći da ostvarimo određeni uspjeh za predstojeću ljetnju turističku sezonu“, zaključio je direktor Turističke organizacije Bar.

Izvor: mediabiro