Prije par dana Ljubomir Zejak, iz mojkovačkog sela Jakovići, proslavio je tridesetdeveti rođendan, i dobro će ga pamtiti po neobičnom poklonu kojim ga je porodica iznenadila. Umjesto rođendanskom tortom, kako to obično biva, supruga Dragana sa njihovim sinovima Danilom, Vasilijem i Mihailom, njegovom majkom Stojankom i bratom Budom, obradovali su ga – trpanjem sijena!

On je, naravno, bio na „tronu“,  njegovo je bilo samo da fino zgazi i završi oko tri hiljade kilograma sijena.

Ljubomir Zejak

-Stvarno su me iznenadili. Sijeno se, naravno, moralo strpati, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da će mi to biti rođendanski dar. Nikad ovo neću zaboraviti. Bilo je sjajno, šale nije falilo, najviše na moj račun, jer sam ja bio gore, na tronu, kao vladar. Nije, naravno, izostalo i sve ono što se podrazumijeva za jedan rođendan, ali je kruna svega bila ta „torta“ od sijena, ispričao je Ljubomir.

Čuvar tradicije, Ljubomir okiva kosu

-Kosačica završava veliki posao, ali ja, ipak,vrlo rado uzmem kosu u ruke i uđem u livadu, kao što su to naši stari radili. Ta kosidba je bila život naših sela, mobe i pjesma što su je pratile, i želim barem simbolično da sačuvam taj dio seoske idile, koliko god on naporan bio, zaključio je Zejak.

On, inače, radi kao mesar u mojkovačkoj firmi „Peja“, ali se bavi i poljoprivredom. Drži, pored ostalog, i nekoliko krava i njegova rođendanska „torta“ će završiti u njihovim jaslama. Zbog njih je pokosio tridesetak kosa livade, većinu kosačicom ali i jedan dio ručno, sa kosom u rukama, kao što se nekad radilo.

Piše:Ranko Ćetković; izvor:dnevnenovine.me