Ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Crnu Goru.

Uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca, COVID potvrda više nije potrebna ni za boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i sl.), boravak u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i sl.), boravak u objektima koji organizuju igre na sreću (kladionice, kazina, automat klubovi i sl.), boravak u sportskim objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, boravak u fitnes centrima i teretanama, boravak u dječijim igraonicama i prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije);

Novine su i da se povećava broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100, dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 lica, dozvoljava se organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta i sl.) uz prisustvo najviše do 100 lica.

Naglašavamo i to da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene. Izuzetak su posjete COVID pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Sve ostale mjere ostaju na snazi.

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 61% u odnosu na prethodne dvije nedjelje, takođe i broj preminulih u poslednje dvije sedmice je manji za oko 64% u odnosu predhodne dvije nedelje. U poslednje dvije nedelje 90% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

Izvor: mediabiro