U Beranama je promovisana knjiga Slobodana Tomovića “Komentari Luče mikrokozma, Gorskog vijenca, i Lažnog cara Šćepana malog”. O knjizi su govorili Slobodan Vuković, Novica Vujović, Draško Došljak, Adem Ado Softić i Ljerka Petković koja je pročitala i tekst Sofije Kalezić.

Adem Ado Softić se ovim povodom ispred organizatora, Udruženja građana Beranda obratio prisutnima.

Uvaženi poštovaoci djela jednog od najvećih intelektualaca koji su hodali beranskom kotlinom i dolinom Lima od kad su prvi talasi zapljusnuli njegove obale, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u nauci, obrazovanju i kulturi Crne Gore, filozofa i njegošologa, profesora dr Slobodana Tomovića. Sa posebnim zadovoljstvom i ponosom Udruženje građana „Beranda“ uključilo se u organizaciju beranske promocije njegove knjige u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, upriličene povodom obilježavanja godišnjice rođenja vladike Petra II Petrovića Njegoša, rođenog na današnji dan, 13. novembra 1813. godine. Čast nam je što smo večeras, zajedno sa menadžmentom Hotela Berane domaćini ovog skupa, i što smo, baš danas, kad Cetinje proslavlja svoj Dan oslobođenja od fašizma, u saradnji sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost omogućili da i Berane, grad u kom je Slobodan Tomović proveo dobar dio svog životnog i radnog vijeka, pet godina nakon njegove smrti, dočeka njegovu prvu promociju.   

U mojoj ulici Vojvode Miljana Vukova, stotinak metara od moje kuće, i danas stoji stara kamena kula njegovog potomka, načelnika Beranskog okruga Mila Vukovića, koju smo mi kao djeca zvali Olgina kula. Tek u Gimnaziji, sredinom sedamdesetih, saznao sam da je naša komšinica, Milova kći, baka Olga, bila majka profesora Tomovića koji nam je predavao filozofiju, a kasnijim proučavanjem istorije Berana i svoje porodice kroz dokumenta iz porodične arhive moga djeda, jedinog beranskog muftije Adem efendije Softića, u salnami – osmanskom statističkom biltenu iz 1896. godine, saznao sam da su on i Olgin djed Marijan Vuković prije 125 godina bili prijatelji, kolege i saradnici u Bidajet Mehćemi, Prvostepenom sudu Beranske kaze. Zato sam večeras i ja lično dodatno ispunjen osjećajem ponosa što nakon više od jednog vijeka, kao unuk Marijanovog saradnika i prijatelja iz Mehćeme, Adem efendije Softića, sa još jednim od Marijanovih potomaka, novinarom, publicistom i nadasve prijateljem Slobodanom Vukovićem, učestvujem u beranskoj promociji knjige mog nekadašnjeg gimnazijskog profesora, sina komšinice Olge, i oca moje drage prijateljice koja danas uveliko gazi njegovim stopama, profesorice Sonje Tomović Šundić. Što nakon toliko vremena večeras zajedno radimo na približavanju njegovog djela publici u njegovim Beranama, i što sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost na ovaj način radimo na zbližavanju Komova i Lovćena, Berana i Cetinja.

U ime domaćina, Udruženja građana Beranda i menadžmenta Hotela Berane, Cetinjanima od srca čestitam Dan oslobođenja, a Vama želim ugodno veče u Salonu Ivangrad, u društvu dva velika crnogorska filozofa, vladike Petra II Petrovića Njegoša i njegovog najznačajnijeg tumača i kritičara, profesora dr Slobodana Tomovića.

Piše: A. Softić