Epidemiološke mjere protiv širenja koronavirusa biće ublažene do 12. januara naredne godine, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. Svjesni da su građani umorni, kao i aktuelnu povoljnu situaciju odlučili su, kaže, da ublaže mjere.

Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata Kovid potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na četiri kvadrata površine objekta može nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje Kovid potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost“, kazala je Borovinić-Bojović. 

Ona dodaje da je prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je posjedovanje najmanje jednog od elemenata Kovid potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.

Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine“, kazala je Borovinić-Bojović. 

Ona je kazala da za razliku od mnogih evropskih zemalja bilježimo značajan pad u broju oboljlih, hospitalizovanih i preminulih od korona virusa.

Omikron je potvrđen i imao jasne preporuke SZO, da je zarazniji da će se brže širiti. Ono što zasad ne možemo reći jeste kakve će biti kliničke slike i kako će se kretati broj hospitalizacija u narednom periodu. Zdravstveni sitem je spreman za svaku situaciju. Preporuka sa svih međunarodnih adresa je treća doza i insistiraćemo na poštovanju elemenata kovid potvrde. Treća doza je dokazano dodatna zaštita od omikron soja i to sa sigurnošću možemo reći“, istakla je. 

Crna Gora je, prema njenim riječima, “stala u red” za kupovinu ljekova za korona virus.

Za trećinu manji broj zaraženih, 40 odsto manje preminulih

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da bilježimo pad broja zaraženih za 33 odsto, uz poseban oprez za građane Tivta, Kotora, HN, Budve, Cetinja i Podgorice jer je stopa obolijevanja i dalje visoka.

Broj preminulih, kako je dodao, u padu je za preko 40 odsto.

Od ukupnog broja preminulih nevakcinisani čine preko 75 odsto. To sve znači da vakcine, kako od početka uporno ponavljamo, u najvišem mogućem procentu štite od najtežih posljedica. Pozivamo građane koji su bez odlaganja, među prvima, tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu. Pravi je trenutak za one koji su revakcinisani u maju, junu, julu i avgustu da dobiju buster dozu i sigurnije “uđu” u praznike“, kazao je on.

U tom kontekstu, zahvaljujući donaciji Narodne Republike Kine, IJZ je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i KCCG, pokrenuo kampanju “Ne tražite lijek na internetu, vjerujte medicini”.

Galić ističe da u Crnoj Gori, do sada, najmanje zaštićeni su oni koji najviše obolijevaju – građani do 40 godine.

O njima ne moramo znati sve, ali zasigurno znamo da su u ogromnom procentu prisutni na društvenim mrežama gdje ćemo ih mi i sresti. Pratili smo njihove stavove i na osnovu njih formirali i ciljne grupe i ključne poruke. Želimo da stanemo na kraj zabludama koje se kao požar šire internetom“, rekao je on.

Izvor: mediabiro