Povodom smrti dr Milorada Bakića, u Opštoj bolnici Berane održana komemorativna sjednica kojoj su prisustvovali porodica pokojnog doktora Bakića i zdravstveni radnici Berana, a prisutnima se obratio dr Budimr Dabetić- direktor bolnice

Obraćanje dr Budimira Dabetića

Uvaženi koleginice i kolege,

Ožalošćena porodico doktora  Milorada Bakića.

Otvaram komemorativni skup povodom smrti našeg kolege i prijatelja doktora Milorada Bakića, koji nas je napustio prije dva dana, a koga smo juče ispratili u vječnost.

Prisjetimo se i danas njegove impozantne biografije, u danu kada  su crnogorsko zdravstvo, i hirurgija, ostali bez jednog od najboljih.

Rođen je u Zabrđu, opština Andrijevica, 1947. godine. Osnovnu školu je završio u rodnoj opštini, gimnaziju u Beranama, a Medicinski fakultet u Beogradu, na kome je završio specijalizaciju iz oblasti opšte hirurgije.

Radnu i profesionalnu karijeru je započeo u našoj ustanovi. Od 1980. do 1991. godine obavljao je dužnost šefa odsjeka Traumatologije hiruškog odjeljenja ovdje u Beranama, a od 1991. Go 1998. godine je bio direktor Opšte bolnice u Beranama.

Za svoj rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim zracima, a 1997. godine je dobio i najviše opštinsko priznanje Berana – Nagradu „21. jul“, i Andrijevice Nagradu „17. jul“. Bio je član Predsjedništva Društva ljekara Crne Gore i predsjednik Komisije za etička i pravna pitanja Ljekarske komore Crne Gore. Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, kao i u Saveznoj skupštini.

Ovoga jutra hoću da nas sve podsjetim na nekoliko rečenica koje je dr Bakić u jednom nedavnom razgovoru sa novinarima saopštio: „Bolnica u Beranama je oduvijek bila rasadnik vrsnih hirurga. Mi smo učiliod dr Branka Zogovića, čijih savjeta se i dalje sjećam. Oni mlađi su učili od nas i postali su vrhunski hirurzi i profesori univerziteta širom bivše SFRJ. Ovdje ne treba brinuti za kadar, samo ga treba čuvati i ulagati u zdravstvo“.

Doktor Bakić je bio jedan od onih hirurga koji je u operacionoj Sali naše bolnice uradio više od 12 hiljada operacija. Među tim operacijama su bile i one koje spadaju u red najkomplikovanijih u hirurgiji. Pet decenija njegovog prisustva u beranskom zdravstvu  bile su decenije sigurnosti zdravlja naših sugrađana i šire, ali i sigurnosti nas mlađih ljekara i medicinskog osoblja ove ustanove.

Bio je posvećen zdravlju ljudi. Za njega je pacijent bio svetinja, pa je svaka uspješna operacija bila i njegova radost. Rodbina bolesnika je imala puno povjerenje u dr Bakića, jer su znali da su znanje dr Milorada i njegove zlatne hiruške ruke sigurnost koja je u medicini najvažnija.

Godine koje su mu omogućile da ode u zasluženu penziju nijesu ga odvojile od operacione sale. Nastavio je i dalje da brine o zdravlju našega stanovništva. Za njega je hiruška sala bila drugi dom, a često, moramo priznati, i sopstvena kuća. Biti u hiruškoj sali sa njim značilo je da ćete uvijek naučiti nešto novo, sticati samopouzdanje, sigurnost, i nemogućnost da pogriješite.

O pacijentima je brinuo, bez obzira ko je i odakle je, od samog prijama do srećnog ispraćaja kući. Nije žalio svoje vrijeme, ostavljao je po strani i porodične obaveze da bi obišao pacijenta i danju i noću. Da isprati tok liječenja, ljudski porazgovara i ohrabri zabrinute članove porodice i samog pacijenta. Nšta mu nije padalo teško. Bio je posvećenik hirurgije. Hirurgija je bila njegov zanat, a ljudskost njegova pripadajuća osobina.

Drage koleginice i kolege,

Ostali smo bez dragog kolege, vrhunskog hirurga i sjajnog čovjeka. Otišao je na onaj svijet, slobodno mogu reći, neočekivano, jer je do prije mjesec dana bio sa mladalačkom energijom u hiruškoj Sali. Njegovim odlaskom gubi njegova porodica, supruga Mira, pedijatar, ćerke Ivana, ljekar i Jelena, profesor; braća, prijatelji, nenadoknadivo beranska hirurgija i crnogorsko zdravstvo u cjelini.

Nedostaje i jutros na ovom kolegijumu, ali osluškujemo njegove korake hodnicima bolnice, čujemo njegove blage riječi i osmjeh u operacionoj sali.

Dragi prijatelji,

Hiruški skalper dr Bakića neće i ne može nikada zarđati. On je u njegovim rukama uvijek bio zlatan. Kao takav će biti i vječan. Taj skalper obavezuje i sve nas. Zato, u našim sjećanjima ostaje uspješan, bogat, profesionalan i etičan život čovjeka koji je bio posvećen ovoj ustanovi, nama zaposlenima, i svim sugrađanima.

Vječno smo zahvalni dr Bakiću za decenije profesionalnog rada u Opštoj bolnici u Beranama. Doprinosio je velikom ugledu i dobroj tradiciji beranske hirurgije i našega grada. Njegovim  odlaskom preuzimamo obavezu da baštinimo dobru tradiciju beranskog zdravstva kome je dr Milorad posvetio svoj život, ali i da ne budemo zaboravni prema velikanima kakav je i dr Bakić. Ostajemo mu vječni dužnici.

Poštovana porodico dr Milorada Bakića, u ime rukovodstva Opšte bolnice i svih zaposlenih još jednom vam iskazujem saučešće uz poruku da svi možete biti ponosni na njegov životni i profesionalni put. Smrt je samo seoba. Naš dragi Baka se preselio u onu nebesku hirušku salu u kojoj su i njegovi veliki učitelji.

Neka je vječna slava i hvala našem uvaženom doktoru Bakiću!