Nedavno je u Skoplju predstavljena knjiga eseja Janko NIKOLOVSKI (Po-etika života) priređivača mr Željka Rutovića i doc. dr Mirka Jakovljevića.
U originalnom ambijentu starog dijela Skoplja, u prostoru koji diše duhovnost i traži da se progovori iskreno i nadahnuto, o čovjeku koji je zaslužio da mu prijatelji, mimo njegovog znanja, napišu autorskim tekstovim što o njemu i njegovom stvaranju misle, govorili su mr Željko Rutović, idejni tvorac ovog projekta i urednik knjige Slavko Mandić.
-Kao iskreno uvjerenje u neprolaznost čestitosti i vrijednosti intelektualne misli Janka Nikolovskog, ova knjiga dodatno podstiče na tumačenje i promišljanje onog vrijednosnog sistema u kome se (pro)nalazimo ili ne, sistema u kome ideali traju, pa i kada nas u stvarnosti napuštaju. Sve to, i više od toga, svojim životom i djelom, sazidao je Janko, temeljnu arhitekturu društveno – humanističke filozofije u kojoj ništa nije slučajno. Naprotiv, on misleći misli, nema namjeru da savjetuje, poručuje i slavom globalno napadnog narcizma sebi se divi. Janko svojim primjerom antički (po)svjedoči karakterologiju bivstva u kome čovjek jeste čovjek. Prije i poslije svega.

Zahvalni dragim kolegama na podršci ideji, vrijednostima i promišljanju motiva ovog rukopisa, ponosni na zajedničko prijateljstvo koje traje, vjerujući u snagu vrle riječi, kao baštine civilizacijskog dobra, neka knjiga o Janku Nikolovskom bude iskreni prilog riječi o riječi Čovjeka, mudrosti i znanja, kazao je Rutović, uvjeren da ljudskost postoji u svakom od nas, samo ga treba probuditi i učiniti aktivnim sudionikom plemenite misije koju po svom smislu ište.

-Ovo je jedinstven primjer, ne samo na ovim našim prostorima, nego i mnogo širim, da se prijatelju posveti knjiga, da ljudi koji su ga upoznali u nekim više mikro prilikama shvate da pred sobom imaju ličnost kadru da brani svoje principe i životne vrijednosti koje je usvojio upravo slijedeći model koji je iznjedrila civilizacija. To je čovjek tople riječi, iskren u naumu i jasan u nastojanju da dio sebe utka u zajedničko dobro, iz kojega mora kvalitet buknuti poput ognja potrebno da ogrije ozebla srca, kada se to dogodi, kao nama u Crnoj Gori u ovom zlom vremenu.
Janko je čovjek neupitne vrijednosti i čini me srećnim što mi se pružila prilika da budem dio tima koji je učinio ovaj, za ovo vrijeme, neobični ljudski iskorak, poručio je urednik knjige Mandić.

Vidno uzbuđen i krajnje iznenađen, jer ovo što mu je dato kao finalni proizvod druženja u jednom vremenu, kako je kazao, ne da nije očekivao, nego je to danas ravno naučnoj fantastici.
Nikolovski je zahvalio prijateljima, pitajući se više puta čime je on ovo zaslužio, i da li smo prećerali svi, pišući o njemu na ovaj način i doživljavajući ga ovako kako je zapisano.

Podsjetićemo da je  knjiga JANKO NIKOVSKI (Po-etika života) nedavno izašla, da je izdavač  KOMUNA, časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, da je recenzentkinja Dubravka Jovanović, pjesnikinja a da je za izdavača potpisuje mr Amer Ramusović.

Knjiga je jedinstvena po tome što 17 kulturnih i javnih radnika, profesora univerzita, novinara, pjesnika, umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije makedonskom intelektualcu Janku Nikolovskom, nekadašnjem novinaru, publicisti, visokom državnom funkcioneru, čovjeku prvenstveno, prijatelju i kolegi, svojim esejima o njemu pokažu i dokažu kako se može biti Čovjek!
Jankov duh i njegova topla riječ, a istovremeno njegov autoritavni stav o temama koje su zahtijevale ozbiljnost i stručni pristup, učinile su da ideja mr Željka Rutovića da o Janku napišu esej oni koji ga znaju, cijene i poštuju, i da sve to zajedno sa njegovim stručnim i političkim tekstovima, uobliče u knjigu naiđe na plodno tlo.

Ova knjiga izazvala je interesovanje. Očekuje se njena promocija u Podgorici a da u tom projektu aktivno učestvuje izrazio je želju i ambasador Śeverne Makedonije u Crnoj Gori, njegova ekselencija Mihajlo Trpkoski.

Pośeta Skoplju otvorila je  i prilično velike mogućnosti saradnje na projektima približavanja istorijskih i kulturnih vrijednosti dvije države. Neke od tih ideja će svoj put do realizacije pronaći, kako se vjeruje, već u narednoj godini.

Izvor: skalaradio.me