Trenutna epidemiološka situacija u Nikšiću vrlo je komplikovana, a pristuna je i neizvjesnost kada je period pred nama u pitanju, ocjena je epidemiologa u nikšićkom Domu zdravlja dr Redžepa Zejnelagića. U tom se gradu, prema njegovim riječima, na dnevnom nivou bilježi veliki broj novozaraženih, dok, sa druge strane, postoji i veliki broj aktivnih pozitivnih slučajeva.

Na samom početku pandemije, prije ravno godinu dana, kako je Zejnelagić podsjetio u izjavi za agenciju Mediabiro, mjere su bile dosta rigorozne, a na njihovo poštovanje uticao je i izraženiji strah kod građana. 

„To je rezultiralo dobrom epidemiološkom slikom i vrlo brzo smo postali zemlja bez korone. Kasnije su se građani opustili i dobili smo slike koje su i danas pristune. Sva masovna okupljanja koja su se desila predstavljaju epidemiološki rizik, a taj epidemiološki rizik se dalje vidi u odnosu na brojeve koji su izrazito veliki“, naveo je Zejnelagić.

dr Redžep Zejnelagić

U posljednjih mjesec dana u tom gradu je zabilježen i porast broja djece pozitivne na koronavirus. To je, smatra on, pokazatelj činjenice da se nisu poštovale mjere kada je u pitanju odlazak i boravak u školama.

„Takođe, zimski raspust tokom januara uslovio je nepoštovanje mjera na zimovanjima, što opet za posljedicu ima porast broja registrovane djece. Sama klinička slika jeste nešto ozbiljnija nego što je bila na početku, a to može da bude vezano za sam imunitet i za dugo trajanje pandemije. Uzrok dijelom može biti i pojava novih sojeva koji su uslovili da klinička slika bude nešto ozbiljnija“, pojasnio je Zejnelagić.

On je podsjetio da je i u Nikšiću u toku vakcinacija prioritetnih grupa – zdravstvenih radnika i stanovništva starijeg od 80 godina.

„Zakazivanje vakcinacije ide preko nacionalnog call centra 1717, lica će biti pozivana shodno dinamici pristizanja vakcina, i tom dinamikom će se vršiti vakcinacija. Ovim putem bih apelovao da se svi građani prijave za vakcinaciju“, poručio je dr Zejnelagić.

Podsjetimo, na jučerašnji dan, od ukupno 508 novopozitivnih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2, Nikšić je, sa 119 zabilježenih slučajeva, bio drugi grad po broju novozaraženih.

Izvor: mediabiro