Mnogi Mojkovčani računali su da će im šumske jagode popuniti nikad veće rupe u kućnim budžetima, izazvane epidemijom korona viirusa, ali to se barem za sada nije dogodilo. Jagoda, doduše, ima, ali slabo, u prvom redu zbog junskih kiša koje su ih ugušile, tvrdi jedan od dugogodišnjih berača, Budo Vukadinović.

-Treba vam barem četiri sata da uberete kilogram jagoda, i tako zaradite pet eura, koliko otkupljivači plaćaju. Može se to ubrati i brže, ako vam se posreći da nađete pravo mjesto, ali je to vrlo teško, jer je berača puno. Prema tome, na tu mogućnost niko i ne računa. Inače, ranijih godina se za isto vrijeme moglo ubrati barem duplo više, rekao je Vukadinović, dodajući da u jednom kilogramu u prosjeku ima 2 600 šumskih jagoda.

Budo Vukadinović

Slab rod, međutim, nije jedini problem sa kojim se suočavaju berači. Teren im mnogo kvari posao.

-Tamo gdje rastu jagode sve je zaraslo u šiblje, trnje, granje, posebno kiprovinu. To je prava divljina, iz godine u godinu sve veća,  u kojoj morate računati i na gmizavce. Berba je, prema tome, i teška i rizična, tvrdi Vukadinović.

On ima i prijedlog kako da se teren, na kojem se, inače, beru i borovnice, kupine i maline, uredi i olakša posao beračima, od čega bi svi imali koristi, pa i država.

-Samo u Lepencu, recimo, ima teren od preko deset kilometara kvadratnih, idealan za šumsko voće, ali zarastao. Mogao bi se rasčistiti preko javnih radova, trimerima, za pet–šest dana, i to ne bi puno koštalo. Samo na tom terenu, da ne spominjem ostale, ako bi se na kraju sezone raščistio svake treće  godine, sezonski bi moglo da radi nekoliko mjeseci barem pedeset ljudi, i da solidno zaradi i potroši te pare u Mojkovcu. Ranije sam, na jednom sastanku u Opštini,  kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, to predlagao, ali za to nije bilo razumijevanja. Predložiću lokalnoj upravi da ona utiče kako bi berači dobili tu vrstu podrške. Višestruko bi se isplatilo, zaključio je Vukadinović.

R.Ć. izvor: dnevnenovine.me