U organizaciji izdavačke kuće  iz Kolašina „Lider Mont Media“, na čelu sa dr Mirkom Jakovljevićem, u mojkovačkom Centru za kulturu „Nenad Rakočević“, uz podršku Ministarstva kulture kroz projekat „Živimo kulturu“ –podrška razvoju sjevera, održan je okrugli sto “Stvaralaštvo primarijusa dr Todora Bakovića“.

Okrugli sto, organizovan u sjenci korone, otvorio je potpredsjednik opštine, Slavenko Blažević.

-Govoriti o neuropsihijatru, primarijusu i ljekaru Todoru Bakoviću znači pokloniti se i izraziti poštovanje njegovoj ličnosti, svemu što je uradio ne samo u oblasti zdravstva već i mnogo šire. Bio je naučnik, istraživač ljudskog duha, ljekar, organizator zdravstvene službe, humanista i mnogo toga još, poznat i priznat po svom radu širom one velike Jugoslavije. Poseban doprinos dao je u pručavanju crnogorskog etosa, ćudi, crnogorskih naravi i običaja, bez pristrasnosti i glorifikovanja. Zbog svega što je uradio bilo bi dobro da se o njegovom djelu organizuje i jedan veliki međunarodni naučni skup,  rekao je, pored ostalog, Blažević.

Prvi čovjek organizatora okruglog stola u Mojkovcu, Jakovljević, obavijestio je prisutne, komentarišući predlog Blaževića,  da „Lider Mont Media“ već počinje da radi na pripremi međunarodnog skupa, te da će on biti održan najvjerovatnije naredne godine, ukoliko zdravstvana situacija povezana sa koronom to dozvoli.

Spec. ginekologije i akušerstva, bivši direktor mojkovačkog doma zdravlja, Radovan Jovanović, naglasio je da je sa Bakovićem vezana renesansa mojkovačkog zdravstva.

-On je bio jedan od ljudi koji su inicirali izgradnju današnjeg doma zdravlja u Mojkovcu i tada je često osvitao sa građevincima. Bio je pun elana i nije znao da bude umoran. Želio je da zdravstvenu službu primakne građanima i njegovom zaslugom je u svakoj mjesnoj zajednici otvoren zdravstveni punkt. Toga danas, nažalost, nema. Sistem drugačije funkcioniše. Zbog svega što je uradio mislim da bi trebalo razmisliti i pokrenuti inicijativu da naša zdravstvena ustanova u budućnosti nosi njegovo ime, kazao je Jovanović.

Specijalista kliničke biohemije, Mirjana Zindović, naglasila je da je Todor bio doajen mojkovačkog zdravstva, neumorni istraživač i poznavalac crnogorske ličnosti i duše, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u zdravstvu i društvu, ne samo Mojkovca već mnogo šire. O stvaralaštvu Bakovića govorili su još i direktorka centra za kulturu, Ljiljana Jokić, kao moderator okruglog stola, Nataša Žurić o Todorovom književnom opusu,  i, iz ugla druga i prijatelja,  Vlado Zindović, jedan od najpoznatijih crnogorskoh pomoraca. Zbog korone, učešće na okruglom stolu otkazalo je desetak stručnjaka iz raznih oblasti. Svi oni su, međutim, dostavili svoje radove i oni će kao i govori sa skupa, kako je rekao Jakovljević,  biti objavljeni u časopisu „TRAG“.

Izvor: dnevnenovine.me R.Ć.