Mojkovac –Jul mjesec i ove godine, kao i ranijih, čuva čelnu poziciju kada je u pitanju priprema ogrjeva za predstojeću zimu, i zbog toga je jedan od najskupljih mjeseci, u prvom redu zato što se Mojkovčani griju na drva. Troškovi za to se ne mogu razdvojiti na mjesečne rate, kao kada je, recimo, grijanje na struju u pitanju. Pripremu ogrjeva, dakle, treba platiti odmah, a to je 300 eura, po domaćinstvu, koliko u prosjeku košta potrebnih 10 metara, što nije lako izdvojiti u mjesecu u kojemu treba početi sa pripremom para za predstojeću školsku godinu đaka i studenata. Cijena metra drveta, zavisno da li su u trupcima, ćokovima ili iscijepana, kreće se od 28-35 eura.

Mojkovčani će u predstojećoj sezoni grijanja, a ona obično traje osam mjeseci, potrošiti, kako se procjenjuje, blizu 20.000 kubika drveta, što je jedna prava mala šuma. To će ih koštati preko 850.000 eura. Do tih brojki, naravno, ne potpuno preciznih, vrlo je lako doći. Prema zadnjem popisu, mojkovačka opština ima 2.815 domaćinstava. U sezoni grijanja, to se pouzdano zna, jedno  domaćinstvo potroši, u prosjeku, sedam kubika, odnosno, 10 metara drveta, što nas dovodi do precizne brojke od 19.705 kubika.

Uzme li se, međutim, u obzir da gradsko stanovništvo, koje je u manjini, ne loži ljeti, ali da se, na drugoj strani, vatra ne gasi u najvećem broju seoskih domaćinstava, procjenjuje se da bi se realna potrošnja mogla kretati oko pomenutih 20.000 kubika, uglavnom bukovog drveta, koje Mojkovčani najčešće koriste za grijanje.

Piše: R.Ćetković