Drugi kontigent, tačnije 5.000 doza ruskih vakcina stiže u Crnu Goru u četvrtak, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nakon vakcinacije zaposlenih Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koji rade sa pacijentima koji su oboljeli od virusa korona.

“Pet hiljada doza od 50.000 koliko je predviđeno za prvi kvartal stiže na naš podgorički aerodrom u četvrtak, 25. februara oko 14.30. Takođe, donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara. Kada je u pitanju druga doza vakcina iz Beograda, one će stići na vrijeme da bi se tim vakcinama radila revakcinacija.”, istakla je Borovinić Bojović, prenosi agencija Mediabiro.

Mimo toga, poručeno je još 50.000 ruskih vakcina za drugi kvartal, a u toku su finalni pregovori i za 150.000 kineskih vakcina. Takođe, tu je i 150.000 Fajzerovih vakcina i 84.000 Astrazeneka vakcina koje su dogovorene preko COVAX mehanizma.

Vakcinacija će, kako je navela direktorica Klinike za infektivne bolesti KCCG Dobrila Nikčević pomoći da ljekari počnu da razmišljaju o normalnom životu i uobičajenim poslu, u prvom redu pacijentima obolelim od ostalih infektivnih bolesti. 

“Velika je stvar to što smo dobili vakcinu, jer ipak smo u Centru gdje se najviše susrijećemo sa Covid pacijentima”, kratko je dodala Nikčević.

Ohrabruje, kako je dalje kazala ministarka Borovinić Bojović, što je njen resor nakon svega dva mjeseca rada uspio da obezbijedi da vakcinacija krene po planu. Ona je iskoristila priliku da apeluje na građane da se i dalje pridržavaju mjera.

dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja

“I ranije sam u medijima govorila da imam antitijela. Međutim, preporuke svih svjetskih stručnjaka, i onima koji su imali koronu, jeste vakcinacija. Zbog toga sam se i ja vakcinisala”, rekla je ona.

Njen resor, kako je dalje navela, trudio se da u fokusu rada bude zdravlje građana.

“Naš cilj je svakako masovna vakcinacija. Ona je dobrovoljna ali je svima preporučujem”, navela je Borovinić Bojović.

Svaka vakcina, odnosno svaki proizvođač ima određeni vremenski interval za koji garantuje apsolutnu zaštitu od virusa. Kod ruske vakcine, kako je pojasnila, taj period iznosi dvije godine. 

“To je ipak dosta individualno, sve zavisi od toga koliko će antitijela razviti i koliko će ta antitijela ostati u krvi”, kazala je ministarka, dodavši da, srećom, Crna Gora nema mnogo stanovništva u prioritetnim grupama, pa očekuje vakcinaciju opšteg stanosništva uskoro. 

Na osnovu informacija kojima za sada raspolaže, kako je navela, u Crnoj Gori neće doći do popuštanja mjera.

Izvor: mediabiro