Petnaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ otvorena je u Spomen kući – prvog crnogorskog ministra inostranih poslova i osnivača crnogorske diplomatije, vojvode Gavra Vukovića u Beranama. Snaga diplomatije: Sprečavanje konflikta, očuvanje mira i osnaživanje prosperiteta tema je ovogodišnje Diolomatske škole, na kojoj učestvuje oko 47 mladih diplomata iz više od 32 zemalja svijeta.

Na otvaranju su govorili, pored direktorice Folić, ministar vanjskih poslova Ranko Кrivokapić i stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova.

,,Mnoga svoja viđenja onog vremena, ali i promišljanja i poniranja u dublje slojeve društvenih i političkih događaja, vojvoda Gavro Vuković je saopštio u svojim Memoarima, koji, slobodno mogu reći, treba da predstavljaju redovnu literaturu na svim diplomatskim školama i seminarima, koje pohađaju crnogorske mlade diplomate. Između mnogo čega, Vojvoda je zapisao da o svim događajima i istorijskim ličnostima treba suditi i presuđivati na osnovu okolnosti i mjerila vremena u kom su se zadesili, a ne prema mjerilima i okolnostima savremenog momenta, iz kojeg se posmatraju“- istakla je Folić uz poruku da diplomatija daje svježinu i polet, probija puteve saradnje i gradi mostove zajedništva.

Ministar Кrivokapić izrazio  je zadovoljstvo boravkom u kući crnogorskog diplomate Gavra Vukovića, a  povodom održavanja još jedne u nizu  Ljetnje škole za mlade diplomate, gdje predstavnici mnogih zemalja stiču znanja i vještine od značaja za ostvarivanje postavljenih ciljeva u međunarodnim odnosima.

Crna Gora, kako je kazao Кrivokapić,  2008.godine u malome se odužila, prvom crnogorskom diplomati dajući Diplomatskoj akademiji ime Gavro Vuković: ,,Malo za nekoga ko je stvarao univerzalnu vrijednost Crne Gore , malo za nekog ko se borio za Crnu Goru perom,  duhom i mudršću“, kazao je ministar.  Izrazio je uvjerenje da će petnaesta generacija polaznika Diplomatske škole ,,Gavro Vuković“, budući neformalni ambasadori Crne Gore, sa ovog putovanja ponijeti dio duše Crne Gore, a samim tim i njene vrijednoti.  Mladim dipolomatama, budućim liderima zemalja koje predstavljaju, poručio je da  bez duše nema ni velike politike, da bez velike vjere nema trajne politike i da bez uvjerenja koje nosi emjociju nema  pobjeda u politici.

Ministar Кrivokatić poručio je polaznicima da nema apsolutnih pobjeda u politici, čemu nas je učio  i Gavro Vuković, stvarajući veliku Crnu Goru, državu ideja, pravde i slobode.

Stalna predstavnica UNDP Daniela Gašparikova u svom obraćanju je kazala da, U proteklih petnaest godina, 82 zemlje poslale su 633 mlada diplomata u Crnu Goru da steknu nove vještine i povežu države: ,,Principi otvorenog dijaloga, multilateralizam i strast prema umetnosti i zanatu diplomatije su stub ove Letnje škole, koja je već stekla globalno priznanje. Pružajući mrežu mladih diplomata istomišljenika koji teže da održe globalni mir i bezbednost diplomatskim naporima, nadamo se da ćemo ojačati uverenje da promena dolazi iznutra. Na današnji dan, kada vas vidim, mlade diplomate iz celog sveta, vidim vas kao ambasadore boljeg sutra, one koji će razvijati sigurniji i održiviji svet“. Istakla je Gašparikova i  poželjela polaznicima škole  produktivnu, kreativnu i vrijednu sedmicu u Crnoj Gori i kvalitetno vrijeme sa  kolegama iz drugih zemalja, u cilju ojačavanja bilateralne i multilateralne odnosa.

 ,,Nadamo se da će ova škola doprineti vašem ličnom i profesionalnom razvoju. Takođe se nadam da će vaša karijera krenuti zahvaljujući vezama koje ostvarujete tokom ove međunarodno priznate škole koja vas inspiriše da učite, razmenjujete ideje“- poruka je Gasparikove.

Crnogorsku Ljetnju školu za mlade diplomate, koja će trajati do 10. jula, organizuje Ministarstvo vanjskih poslova uz podršku Кancelarije UNDP u Crnoj Gori i Opštine Berane.

Predavanja će držati ugledni praktičari i teoretičari međunarodne politike iz zemlje i inostranstva.

Polaznici petnaeste diplomatske škole za mlade diplomate, ispred Opštine Berane, su Maša Softić i Milica Garić, studenti Političkih nauka i stipendisti, zaključuje se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane.

Izvor: espona.me