Prije nekoliko godina boravila je u Crnoj Gori gospođa Doris Pollet Kammerlander iz Graza sa suprugom i desetak prijatelja crnogorskih planina.

Prisjećam se da je Austrijska vlada uložila nekoliko miliona evra kako bi na primjeru iskustva Austrije aktivirala komplekse planine Bjelasice. Projektant, menadžer i pratilac svih ovih uloženih godina na realizaciji ovog projekta bila je gospođa Doris Pollet Kammerlander i njena ekipa.

Nama preostaje da osposobimo kadrove i institucije koje imaju volje i želje da iskoriste izgrađene i oformljene planinske strukture od staza, planinarske domove, penjačke stijene, a prije svega osmišljeni prikaz turističke ponude Nacionalnog Parka Biogradska gora. Sve ove osmišljene i realizovane aktinosti trebalo bi da se dograđuju, dopunjuju i valorizuju. Očigledno u tome zaostajemo!

Gospođa Doris Pollet Kammerlander, pored pomenutih aktivnosti, predstavila se i na kulturološkom polju. Radi se o njenoj knjizi ,,Evropa isčitava Crnu Goru“. To je literarni izbor iz radova crnogorskih i stranih autora na njemačkom jeziku poput: Bulatovića, Njegoša, M. Lalića, M. Đilasa, Čamila Sijariča, Anala Popa Dukljanina… To je praktično Antologija koja ovim izvodima predstavlja Crnu Goru Evropi na kulturnom i umnom potencijalu. Ovaj izbor predstavlja briljantan priručnik našim studentima i germanistima.

Daniel Vincek, Mirko Jakovljević

Na sve pomenute aktivnosti treba nadovezati saradnju PMF fakulteta iz Podgorice (Prof. dr. Danijela Stešević), sa fakultetom u Gracu koji je nekada bio učionica Tesli, Pupinu, Andriću i predstavljao prozor u Evropu. Na nama je da to i danas koristimo, jer nam Austrija taj prozor i danas srdačno otvara.

Poruka: Potrudimo se da ne kidamo ovaj uspostavljen lanac turisitčke i naučne saradnje!

Piše: Daniel Vincek

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime