Prije nekoliko godina Kristina Rakočević, postala je najbolja svjetska juniorka u bacanju diska. Zlatnu medalju osvojila je na takmičenju u Bidgošću u Poljskoj i tako  obradovala ljubitelje atletike, ali i ukupnu javnost Crne Gore. Obradovala i iznenadila šampionskom skromnošću kao i čitavog trenerskog tima koji su vodili računa o njenoj karijeri kada su u pitanju uslovi i okolnosti u kojima šampionka iz Tomaševa ostvaruje svjetske rezultate. Imperativ je, svakako medalja na sledećim olimpijskim igrama 2020. godine. To je želja i svih ljudi u Atletskom savezu Crne Gore. Odnedavno Kristina je nastavila, nadamo se, šampionski put u Švedskoj.

A treba podsjetiti da je Rakočevićeva je jedna od najuspješnijih sportistkinja Crne Gore. Da je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniorke u bacanju diska u Kolumbiji, bronzanu medalju na istom takmičenju u bacanju kugle, prvo mjesto u bacanju diska i drugo u bacanju kugle na Evropskim igrama u Bakuu na ekipnom prvenstvu Evrope III liga. Da se izborila za zlatnu medalju u bacanju diska i kugle na prvenstvu Balkana za mlađe juniore. Da je oborila crnogorske rekorde za mlađe juniorke, juniorke i seniorke u bacanju diska i kugle

Doskorašnji član Kristininog trenerskog tima Danilo Ristić podsjeća da je atletičarka iz Tomaševa kao juniorka imala hitac preko pedeset metara i da u seniorskoj konkurenciji može očekivati dobre rezultate. A ono što je potrebno, po njemu je jednostavno trening tokom čitave godine i uslovi koje je sigurno dobila u Švedskoj.

Osvojiti medalje na svjetskim šampionatima za mene je veliki uspjeh. Do sada mi je titula svjetskog prvaka u bacanju diska i najdraža jer je najsnajnije. Očekujem da ću uspešno nastupati i na Olimpijadi, ističe Kristina.

Najbolja crnogorska atletičarka Kristina Rakočević  za tekuću atletsku sezonu pripremala se u Stelenbošu u Južnoj Africi a baza joj je u Stokholmu, u kojem trenira od  prošle godine.

Imperativ je, svakako medalja na sledećim olimpijskim igrama 2020. godine.

– Smatram da sam se odlično pripremala za sezonu i da će takmičarska 2019. godina rezultatski biti dobra. Zdrava sam i spremna za nova poglavlja u sportskoj karijeri. Za to ogromnu zahvalnost dugujem Atletskom savezu Crne Gore koji mi je omogućio pripreme u Južnoj Africi, kao i pomoć oko odlaska u Švedsku. Pokušaću da ispunim normu za Svjetsko seniorsko prvenstvo u Dohi – kazala je 20-godišnja Kristina Rakočević, koja je zvjezdane visine u mlađim kategorijama dostigla u mojkovačkoj Tari.

Iako mlada, Kristina je čini se u pravo vrijeme naučila koje su prave životne vrijednosti i kako se dolazi do, kada je sport u pitanju najsjajnijih i najvrijednijih medalja i rezultata. Uspjela je da iz Tomaševa preko Mojkovca dosegne do svjetskih arena i okiti se zlatnim odličjima. Kako kaže, bez iskrene podrške najbližih vjerovatno bi još šutirala fudbalsku bubamaru.

Ona je 2016. godine u poljskom Bidgošću osvojila naslov prvakinja svijeta do 20 godina, a iste godine u Splitu je u svojoj disciplini – bacanju diska, postavila svoj najbolji rezultat 58,30 metara.

– Poslije svih dobrih rezultata, svjetske i mnogih drugih titula, stagnirala sam dvije godine, što je za mene kao mladu i ambicioznu osobu bilo predugo i nezamislivo. Pad je uslijedio nakon prelaska u Podgoricu, gdje sam pokušala da studiram i treniram. Podgorica, međutim, nema atletski stadion i potrebne uslove i nije išlo kako treba i kako sam željela. Zbog toga, na moju žalost, nastavak karijere u Crnoj Gori nije bila opcija. Počela sam saradnju sa trenerom Petrovićem i odlučila da svoju sportsku karijeru gradim u Švedskoj. Za sada to ide odlično, uslovi za rad su fantastični. Radi se na novim i najsavremenijim spravama i opremi, kakvu prije nisam mogla ni da zamislim. Hale, sprave, teretane, sve je savršeno i treniram dva puta dnevno tokom šest dana u sedmici – objasnila je Kristina Rakočević.

–  Nikada ne mogu zaboraviti da sam ja iz Tomaševa. Sugrađani poznaju i mene i roditelje, poštuju moje postignute rezultate, ali mnogi i ne znaju kako ja sve to uspjevam. Vremena su takva da se brzo živi a sa druge strane odricanja su velika. Mora da se poštuje sportski način života.

Piše: dr Mirko Jakovljević