Description:  Dr Zindović: Želim da stvorim ambijent da mlade kolege i koleginice žele da budu dio tima

Direktorka Doma zdravlja Kolašin dr Jelena Zindović opisala detaljno u jeku pandemije korona virusa, navela dalje planove za tu ustnovu.

„Laboranti su nam uvjek tu 24 sata, uzorkuju redovne pacijente dok za pacijente u COVID ambulanti imamo dva tehničara koji su obučeni za uzimanje briseva i rad Brzih Ag testova. Takođe vrše se uzorkovanja pacijenata u stanu bolesnika gdje je to opravdano, a znamo da je Opština Kolašin prostrana i svakom pacijentu se obrate tihim tonom , uz osmjeh i ljubaznost sto ih karakteriše uz rad koji obavljaju na profesionalan način u savremenoj laboratoriji koja je osavremena prije nešto vise od dvije godine“, kazala je dr Zindović dodajući da je paleta usluga je veća, što je zahtevnije ali naravno, ističe ona, sve za zdravlje sugrađane.

Kovid ambulanta, foto portalkolašin

„RTG kabinet radi u dvije smjene kao subotom, takođe ni tehničari u RTG kabinetu ne gledaju na smjenu i na vrijeme, uvjek su tu za svakog pacijenta“, kazala je ona.

„Ljekari , obavljaju redovne preglede, preglede u COVID ambulanti , na Punktovima a ono što je važno naglasiti da je urađen visok procenat vakcinacije protiv sezonskog gripa kako u gradskom tako i u seoskom području pa i do najudaljenijih sela u Opštini Kolašin. Izabrane sestre u Timu prate rad ljekara i terapije kod hroničnih bolesnika“, napominje dr Zindović ističući da je broj telefon call centar 067 616 303 namijenjen za naloge za previjanje i vakcinaciju.

Patronažne sestre, čiji rad i trud dr Zindović izuzetno cijeni, kaže da su zaista imale i imaju puno posla, ali da ih to ne sprječava da stignu i do najudaljenijih zaseoka.

„Podijeljene su na „Simptomatsku i Covid patronažu „, “ Sestre koje su za terapiju pisanu od strane Izabranog doktora, nalozi za previjanja „, zatim doktorka ginekologije kao i njen tim koje brinu o trudnicama uvjek su tu da se odazovu na svaki poziv i to već godinama unazad“, kazala je ona.

Stacionar, foto portalkolašin

Sestre na Stacionaru, objašnjava dr Zindović brinu o hroničnim bolesnicima koji sa negativnim testom na COVID mogu biti primljeni poslije pregleda interniste i ako internista indikuje da je potreban prijem i praćenje , naročito ako se radi o pacijentu koji je desetine kilometara udaljen od Doma zdravlja.

„Moramo misliti na hroničare, na dijabetičare, kardiovaskularne pacijente, njih pratiti i kontrolisati“, ističe ona dodajući da kada je potrebno ti pacijenti se smeštaju na odeljenje Stacionara, koje je nedavno otvoreno upravo za dobrobit tih pacijenata.

Usluge koje pruža Dom zdravlja Kolašin umnogome bi bile ograničene da nema i onih koji nijesu medicinsko osoblje. Naime, vozači takođe igraju veoma važnu ulogu ne samo u ovom vremenu pandemije virusa, već njihova uloga je permanentna i zahtjeva požrtvovanost i duge radne sate.

„Vozači neumorno rade od marta mjeseca, oni voze tim za teren i do najudaljenijih kuća, COVID pacijenta. Takođe brinu se da hitni pacijenti za prijem ili pregled koji su najavljeni putem telefona budu prevezeni do Infektivne klinike ili Urgentnog bloka. Uz ovu vanrednu situaciju koja traje već mjesecima oni obavljaju i njihov redovan posao a to je transporti pacijenata za operativno liječenje, postoperativno, zatim voze pacijente koji su na redovnom programu hemodijalize i moram napomenuti da u tim situacijama vozač mora poći u 05 sati ujutro iz Kolašina a zimi kada su snijegovi i ranije“, istakla je ona.

Doktorka Zindović je poznata svim Kolašincima, kao jedan perfekcionista u svom radu. Kod nje su uvijek najveće gužve u ambulanti, a pogotovo stariji građani imaju dosta povjerenja u nju. Kada je pacijent u teškom zdravstvenom stanju na postelji u kućnim uslovima, ona ne gleda na vrijeme i sat, već je dostupna porodici 24 sata.

Kada je riječ o samoj zgradi Doma zdravlja, ističe dr Zindović, higijena u ustanovi mora biti na visokom nivou a dobili su i novu opremu.

„Ulaganje u opremu i kadar to je ono čemu stremim. Želim da stvorim ambijent da mladi kolege koleginice žele da budu dio tima, a to ćemo postići dobrom organizacijom , opremom, energijom, entuzijazmom. Ponosna sam što posjedujemo 24Holter EKG, 24 holter krvnog pritiska, Spirometar ( 2 ), NIV aparate, što smo iz sredstava ustanove kupili veliki broj oksimetara, inhalatora za odrasle i za djecu, oksimetar za bebe. Od Kompanije Novartis i Ministarstva zdravlja dobili smo opremu u vrijednosti 15.000 € i to dva EKG-a dvanaesto kanalna, defibrilator i spirometar“, kazala je ona ponosno jer su konačno dobili ono što je nedostajalo toj ustanovi.

Kolašin na mapi Crne Gore, vjeruje ona, ima sve potencijale da bude zdravstveno – rehabilitacioni centar.

Poboljšani uslovi za rad, foto portalkolašin.me

„Iz tog razloga apelujem svojim kolegama da ostanu u svojem mjestu i upućujem poziv stručnim kolegama koji vole planinu, prirodu i timski rad – da budemo zajedno tim da vratimo ugled i povjerenje“, istakla je ona podsjećajući da Kolašin posjeduje dva Ski centra, Prašumu Biogradsku goru, Botaničku baštu, planine, rijeku Taru kao i važno čvorište puteva što mu za pravo daje predispoziciju da postane zdravstveno-rehabilitacioni centar.

U planu je ponovni obilazak svih staračkih domaćinstava i povodom toga dr Zindović ističe da se nadam da će i pored COVIDA uspjeti u tome.

„Sa sestrom Gordanom Glavičanin i Jasnom Vukičević i volonterima iz Crvenog krsta Kolašin čiji je predsjednik Milan Marković koji je i dobitnik Opštinske nagrade u 2020 – oj godini, nadam se da ćemo obići staračka domaćinstva i obaviti preglede, kao što smo uspješno završili akciju „Obilazak katuna Bjelasice, Sinjajevine, Komova i Javorja“, kazala je ona.

Do kraja godine, napominje ona, biće obilježeno 40 godina rada zdravstvene ustanove Dom zdravlja Kolašin, čiji datum pomjeramo vise puta zbog epidemije COVID 19.

„Molim još jednom građane da misle na sebe, na članove svojih porodica, na ranjive kategorije i da se savjesno ponašaju kako bi sačuvali svoje i živote drugih. Budite dobro i zdravo“, poručila je Zindović.

DZ Kolašin ima sve što je potrebno u vrijeme korone

„Ustanova posjeduje Brze Ag testove koji nam skraćuje vrijeme i olakšavaju da kod pacijenta za kratko vrijeme dobijemo rezultat da li je pozitivan ili negativan. Naravno test se radi kada to indikuje ljekar, na osnovu anamneze , simptoma i kliničke slike. Narednih dana Dom zdravlja će posjedovati test SARS IgM , IgG. Ono što je važno jeste da građani poštuju Mjere i Naredbe NKT- a , savjete ljekara i kada imaju respiratorne simptome da ostanu kod kuće“, kazala je dr Zindović.

Organizacija rada u DZ Kolašin

U DZ Kolašin rade četiri izabrana doktora za odrasle, jedan pedijatar na neodređeno vrijeme, jedan pedijatar po ugovoru , jedan internista i jedan ginekolog. Na specijalizaciji su tri ljekara iz oblasti radiologije, porodične medicine i jedna doktorka koja je već na trećoj godina specijalizacije pedijatrije.

„U ovom momentu i trenutnoj epidemiološkoj situaciji to su nam i tzv rezervni timovi“ istakla je ona dodajući da u izolaciji u trenutno se nalaze jedan ljekar i dva medicinska tehničara.

Netačne informacije objavljene u medijima

„Tekst koji su prenijeli brojni mediji pod naslovom “ Bolesna djeca čekaju ljekara iz Mojkovca “ , sadrži brojne, netačne informacije. Novinar je objavio tekst, a da nije konsultovao drugu stranu i nije s dužnom pažnjom pripremio tekst. Tačno je da je stalno zaposleni pedijatar, na neodređeno vrijeme koji radi oko dvadeset godina u Domu zdravlja Kolašin, trenutno na godišnjem odmoru iz ličnih porodičnih razloga. Doktor koji tri puta sedmično ordinira u Domu zdravlja Kolašin i to ponedjeljak, srijeda, petak , a zbog trenutne epidemiološke situacije i subotom, dobio je saglasnost matične ustanove Dom zdravlja Mojkovac. Do marta mjeseca 2020 godine u Domu zdravlja Kolašin radio je još jedan pedijatar, koji je samovoljno raskinuo radni odnos sa Domom zdravlja Kolašin i zasnovao radni odnos u Domu zdravlja Podgorica. U Domu zdravlja Kolašin do uzrasta 14 godina ima 932 mališana“, kazala je dr Zindović.

Izvor: portalkolašin.me