Vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine, grupa crnogorskih akademskih umjetnika započela je sa izradom murala na javnim površinama u našem gradu.

Koncept oslikavanja grada potekao je od ideje da se, u skladu sa okolnostima, obilježi najvažniji praznik crnogorske istorije, Dan državnosti Crne Gore – 13. jul, oplemenjivanjem javnog prostora i promovisanjem Pljevlja kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

Uzevši u obzir da se murali realizuju u javnom prostoru, poseban naglasak je na radovima koji estetski korenspondiraju i kreativno oslikavaju kontekst grada i lokalne zajednice.

U toku je oslikavanje motiva pljevaljske prirode i kulturno – istorijskih znamenitosti na dijelu zida gradskog stadiona pod Golubinjom, a u planu je da se u daljoj realizaciji projekta oslikaju  zid u ulici Marka Miljanova, trafostanica na Trgu Đorđija Peruničića i zid stambeno – poslovne zgrade AD “Proljeće komerc” u centru grada.

Umjetnici na djelu

Manifestaciju, koja se po prvi put organizuje u Pljevljima, sve u skladu sa mjerama i preporukama NKT-a za zarazne bolesti u cilju sprječavanja širenja virusa Covid-19, finansijski i logistički su podržali sponzori: “Rudnik uglja” AD Pljevlja, “CEDIS” doo Podgorica, “Tehno-gradnja” doo Pljevlja i doo “Termomont” Pljevlja.

Opština Pljevlja i Turistička organizacija će u saradnji sa umjetnicima i u budućnosti nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima, uz težnju da manifestacija zaživi i da se oslikanim umjetničkim muralima kreiraju nove turistički atraktivne lokacije našeg grada koje će kroz neobične izraze i formu posjetiocima prikazati bogatu prirodu i kulturno – istorijsko naslijeđe Pljevalja.

Izvor: pljevlja.me