Pisati dječiju poeziju, znači pisati i opisivati jedan svijet. Maštovit, radostan, pun očekivanja i želja. To je svijet veselosti i ljepote, šarenila duginih boja i tajni morskih dubina. To je svijet osmjeha i sreće.

I ne slučajno, dječija poetesa Nada Bošković, svoju zbirku naslovljava ,,Osmjehom do sreće“. I naslov i sadržaj, i motiv i poruka ove zbirke portretišu radost življenja koje slikovito između ostalih opisuju pjesme ,,Zvijezda svjetlosnica“, ,,Šarena duga“, ,,Mogu da skočim“, ,,Raduj se“.

Gotovo svakim stihom, svakim naslovom u maniru vrlog posvećenika svog zanata, Nada iskri i dočarava radost i djeteta i njegovog svijeta. Odnjihani na krilima poezije, djeca, ti mali-veliki ljudi, jače i brže jezdiće sjutra kroz život. Poezija kao most između mašte i stvarnosti. Zato i pedagoški, roditeljski i edukatorski Nada slaže stih po stih, čineći građevinu koja ostaje i postaje temelj, baza i nostalgija svih dječijih putovanja. U svijetu malih, tajne su velike jer ,,stare školske klupe čuvaju tajne, ljubavi velike, zabranjene, male“. Svojim stihom pjesnikinja postaje njihov drug, oslonac i prijatelj. U pjesmi dječije oči se traže i pronalaze. Svako je za sebe, junak pjesme i junak zbirke, što upravo čini draž dječijeg kosmosa. A svijet poezije je nepregledni svijet, koji dječja mašta sanja i otkriva. U traganju za tim i sa tim svjetom, Nadina poezija je tumač znakova, biljega, prostora i imena. ,,Volim svijet“ kazaće ona ,,a u njemu i cvijet, i more, i drvo i rijeku i oblak i zoru, i polje i ptice i igru i graju, volim potok kad žubori, lane malo u modroj gori“.

Nada Bošković, pjesnikinja

U punoći izraza i doživljaja autorka svakim stihom vraće vjeru u riječ, u poeziju, u iskru stvaranja, čar pisanja i radovanja.“ Van blještavog ekrana i vještačkih boja, Nadini stihovi dolaze pravo iz života, pravo iz prirode, iz ljubavi i za ljubav. Magičnom poetskom moći, Nadin stih privlači i traži sagovornika, a najbolji među njima, naravno da su djeca. Ona njima sa pažnjom stiha čuva okolinu, biljno i životinjsko carstvo. Širina stiha, upravo je širina i pjesnika i širina mašte dječje duše. Ukomponovala je sve to Nada Bošković vješto, a opet lagano i zavodljivo. U formuli stiha, formula je ljubavi i sreće. Svojim istrajnim radom, bez medijske pompe i marketinga, iz stiha u stih, iz knjige u knjigu Nada plemeni djecu, život i ljude.

Oživljava njena poezija na tren zaboravljeno, nemaru prepušteno i za osjećaj izgubljeno. U toj poruci, leži i njena poetska snaga, koja svakom bivšom, tako reći najavljuje novu knjigu. Na radost njenih čitalaca i kosmos poezije dječijih stvaralaca.

Bez prigodne kurtoazije i protokola, knjiga Nade Bošković istinski je doprinos bogatstvu najboljeg svijeta-dječijeg svijeta. Svi smo njemu, na svoj način ,,dužni“. A kako tom dugu bolje odgovoriti no poezijom. Nada Bošković, svoj ,,dug“, ljudski, profesionalni, pedagoški i poetski na najbolji način vraća, zadužujući sve nas da iznova mislimo i radimo u korist tog najboljeg-dječijeg svijeta. Svojom poezijom i bogatstvom stiha Nada je na najbolji način naslikala taj svijet, bojeći ga bojama radosti, ljubavi i igre. Budimo stanovnici tog svijeta, biće nam ljepše. Najljepše!  

Piše: mr Željko Rutović