Otvaranjem međunarodnog planinarskog takmičenja na Crnom jezeru, Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) obilježilo je početak kampanje ,,Sportsko ljeto u nacionalnim parkovima”. Tokom narednih sedmica, u pet zaštićenih područja naše zemlje, posjetioci će imati priliku da uživaju u: planinarenju, biciklizmu, plivanju, fly fishing-u.

Atraktivnu ponuda raznovrsnih aktivnosti, prilagođenih za profesionalne sportiste, rekreativce i sve ljubitelje adrenalina, danas je predstavio Durmitor, domaćin petodnevnog nadmetanje ,,Highlander Montenegro”. U saradnji sa Gorskom službom spašavanja, internacionalni miting koji se održava u preko 15 zemalja svijeta, okupio je veliki broj ljubitelja sjevera.

Start planinarenja otvorio je direktor JPNPCG, Aleksandar Bulatović, uz prisustvo zvanica iz: Žabljaka, Mojkovca, Pljevlja, Šavnika, Plužine, kao i lokalnih turističkih organizacija i dva parka prirode: Komarnica i Piva, te lokalnih sportskih i rekreativnih klubova i udruženja.

,,Otvaranje ,,Sportskog ljeta u nacionalnim parkovima” bitan je i značajan događaj iz razloga što želimo da prenesemo vrijednosti i mlađoj populaciji. To je veoma bitno, jer zdravi stilovi života su promocija, ne samo nacionalnih parkova već i zaštićenih područja, sporta i takvog načina života,” istakao je Bulatović.

Početak “Hajkinga”

Za direktora NP ,,Durmitor”, Pera Popovića, cilj kampanje ogleda se u popularizaciji aktivnog odmora u nacionalnim parkovima, približavanju kulturnih i ambijentalnih vrijednosti stranim i domaćim posjetiocima, kao i očuvanju prirodnih blagodeti Crne Gore. Osvrnuo se i na organizaciju događaja.

,,Svi znate da je Durmitor kao planina najpogodnija za planinarenje jer ima 48 vrhova, na visini od preko 2000 metara. Staze su markirane i bezbjedne.”

Direktorica TO Žabljak, Vanja Krgović Šarović smatra da su upravo ovakvi događaji neophodni sjeveru naše zemlje.

,,Posebno mi je drago da imamo nacionalne parkove otvorenih vrata, koji su omogućili da se kulturne i sportske aktivnosti održe na zaštićenom prostoru,” objašnjava Šarović.

Organizator Igor Majer, skreće pažnju na činjenicu da se vodi računa o svim detaljima, pa tako i ovogodišnja ,,Highlander Montenegro” trka promoviše ekološke vrijednosti.

,,Jako vodimo računa o karbonskom otisku kompletne manifestacije. Svi učesnici su upućeni u našu filozofiju organizacije događaja, pogotovo kada se organizuju u nacionalnim parkovima.”

Predsjednik Triatlon saveza CG, Vedran Roćenović čestitao je organizaciju događaja i naglasio da je JPNPCG njihov dugogodišnji strateški parter.

,,Pokazali ste razumijevanje za naš sport. Triatolon savez je dio evropske i svjetske federacije, pa tako veliki broj domaćih i internacionalnih takmičara dolazi, posjećuje Crnu Goru i koristi na najbolji način nacionalne parkove.”

Učesnici pozivaju građane da provedu ljeto u nacionalnim parkovima i otkriju magične lokalitete Crne Gore.

Izvor: mediabiro