U vrijeme cara Uroša, koji je i povremeno boravio u beranskom kraju, selo je bilo toliko naseljeno, da su se kuće skoro dodirivale, a imalo je i svoju crkvu. Danas se kuće ne dodiruju, stalnih stanovnika je, na žalost, sve manje, a i crkva je ,,preletjela“ otprilike kilometar južno, na zaravan Uroševicu.

Iznad sela su tri pećine, kao i vodopad Skakavac sa vodenicom, koja je stara preko dvjesta godina. Sjeverno, na stjenovitom uzvišenju, nalazi se Bihor-grad ili Gradina, kako je nazivaju mještani, naseobina slabo ispitana, o kojoj  postoje razne legende i priče, a i dugo je meta kopača zlata.

Zlata nema, ali se zato pričinjava znatna šteta, pa, čak, ruše i zidine koje su odolijevale raznim osvajačima i zubu vremena.

Grupa stanovnika Skakavca riješila je da stane na put svemu tome i da pokuša da na najbolji način iskoriste ono čime su obilato darovani, a to su prirodne ljepote, pa su osnovali Udruženje ,,Gradina“.

Održali su i prvi radni sastanak u rodnom selu, a Branko, Milisav, Rade i Darko, svi Tmušić, mještani Skakavca, Tomislav i Vojislav Vojinović iz susjednog Podgrađa, ispod Bihor-grada, kao i domaćini, bračni par Goran i Milanka Šćekić, koji su se postarali za bogatu domaću trpezu, ugostili su potpredsjednika beranske opštine Marka Lalevića, direktora Turističke organizacije, takođe iz Berana, Ivana Radevića, Milonju i Slobodana Tomaševića, planinara i stručnjaka za NVO, kao i novinare Darka Jovovića, koji je u više navrata pisao o tom kraju i Miliju Pajkovića, koji je prvi javnosti predstavio sve te ljepote i dio istorije u vidu nekoliko reportaža i kroz istraživanje.

Kroz višesatno druženje okupljeni su, svako na svoj način, ukazali na to da je vrijeme da se ne samo mještani Skakavca, nego i stanovnici cijele beranske doline, između ostalog, okrenu turizmu i zaštiti okruženja.

A krajnje je vrijeme da u dvadeset i prvom vijeku i Skakavac, jedino selo u beranskoj opštini bez asfalta, konačno i dobije tu putnu podlogu. Sva prilika da će predstavnici opštine imati sluha za to i da će asfaltna traka uskoro, pored ostalih ljepota, krasiti ovo naselje.

Izvor:espona.me piše:Milija Pajković