Prošlo je godinu dana od smrti našeg proslavljenog alpiniste Milana Radovića. Milan Radović  je 08. avgusta 2019. godine tragično stradao u  masivu Tjan Šen u Kirgistanu, poslije uspješno izvedenog uspona na vrh Khan Tengri 7010 m. Nesreća se dogodila na povratku sa vrha, u visinskom  kampu broj 4, tako što   je sa tijesne ledene police propao  u ambis gotovo hiljadu metara i smrtno stradao.
Milan Radović je bio jedan od najuspješnijih crnogorskih alpinista svih vremena, predsjednik Planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore“ i Načelnik komisije za planinarstvo alpinizam i ekspedicije. Dobitnik je Povelje, najvišeg priznanja Planinarskog saveza Crne Gore za izuzetne sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva. Crnogorski planinari će zauvijek čuvati  uspomenu na  vrhunskog  alpinistu, iskrenog prijatelja i druga Milana Radovića.
Milan Radović

Milan Radović je rođen u Plužinama 1971.godine.  Bavio se sportom, najprije fudbalom i atletikom (duge pruge), a potom planinarenjem. U svojoj planinarskoj karijeri bio član više planinarskih klubova u zemlji i inostranstvu. U PSK „Komovi“ je obavljao dužnost člana Upravnog odbora i Tim lidera za visokogorstvo i alpinizam, za koje vrijeme je ovaj klub postigao najznačajnije rezultate. Jedan je od osnivača Planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore“. Vodio više desetina planinarskih akcija u zemlji i inostranstvu. Popeo u zimskim i ljetnjim uslovima sve značajnije crnogorske i vrhove u regionu. Zajedno sa klupskim kolegama popeo prvenstveni zimski smjer na Maja & Jezerces (2694 m.) u Albaniji.

Kao član klupskih i međunarodnih ekspedicija popeo je neke od najviših evropskih i svjetskih vrhova. Zajedno sa Draganom Bulatovićem izveo je 2008. godine prvi uspješan uspon crnogorskih alpinista na vrh preko osam hiljada metara, Manaslu 8163 m u Himalajima.  Radović se uspješno bavio i planinskim i maratonskim trčanjem, kanjoningom i speleologijom. Objavio je veom zapaženu knjigu „Nebeske note“ o usponima na Alpe, Kavkaz, Ande i Himalaje koja je promovisana širom Balkana. Napisao veliki broj tekstova iz oblasti planinarenja u dnevnim i periodičnim listovima. Bio je član redakcije „Planinarskih novina“ i časopisa „Renome“.  Dobitnik je povelje „Podvig godine“ Opštine Danilovgrad za 2009. godinu.

Izvor: pscg.me