Šesnaesti broj časopisa „Nova Sloboda“ izašao je iz štampe. Ovaj broj otvaraju i zatvaraju foto reportaže: “U sutonu pokraj limskog mosta” Adema Ada Softića i Prirodne ljepote Milije Pajkovića.

Umjesto Uvodnika, čitaoci će se i u ovom broju sresti sa pjesmom koja je posvećena rijeci Lim, autora Huseina Bašića.

U rubrici Perspektiva, je tekst pod naslovom “Dok ne dođe stanje “međustanja””, dr Mirko Jakovljević, dok je u rubrici Promocija tekst prof.dr Marijana Premovića pod naslovom “Savremena metodologija naučnog rada prof. dr Zdravka Deletića”, u kojem je priređen prikaz dijela stvaralaštva tog značajnog naučnog radnika iz Berana.

U 16. broju Nove Slobode, u rubrici Intervju, objavljen je razgovor Marka Jelića sa Miroslavom Popovićem Popom- najtrofejnijim selektorom Bokserske reprezentacije bivše SFRJ, koji u tekstu pod naslovom “Berane ni za šta ne bih dao”, govori o mladosti provedenoj u tom gradu, ostvarenim rezultatima, porodici…

“Dobri običaji” Miladina Ćulafića ispunjava rubriku Priča, a inspirativna tekst “Odlazak Slobodana Boba Kićovića, olimpijca porijeklom iz Slatine”, autora Milije Pajkovića nalazi se u rubrici Podsjećanje.

U ovom broju časopisa, u rubrici Kultura, tekst o novinaru Borislavu Laliću pod naslovom “Priča kao Rijeka”, autora Dobrašina Jelića.

Tekst “Pisci i politika”, autora prof. dr Radenka Šćekića, nalazi se u rubrici Stav, dok je rubrika Jubileji, osvrtom Adema Softića, posvećena 15. septembru, Danu oslobođenja Berana. I u ovom broju rubrika Retrovizor podsjeća na ljude i događaje koji su obilježili život nekadašnjih Berana.

Tekst “U Beranama DPS izgubio svakog četvrtog glasača, opozicione liste trijumfovale sa prednošću većom od duplog broja glasova” nalazi se u rubrici Tema broja koja je posvećena održanim parlamentarnim izborima.

Tekst Perice Jokića “Otišao je posljednji crnogorski grof” predstavlja slovo o Miju Miranoviću Grofu, a u rubrici Sjećanje Amer Ramusović, je tekstom „Posljednji pozdrav veliki Sekretare i još veći Čovječe” podsjetio na Radomira Stijovića Stiku, bivšeg sekretara RK Berane. Rubrika Rekvijem, tekstom “Brijačnica sa mirisom prošlosti”, posvećena je Dušanu Šebeku.

Tekstom Miomira Mija Mišovića pod naslovom “Jednom će i Sena postati Lim”, priređena je rubrika Ivangrađani, a “Kuća zalazećeg sunca” i “Sve Ismetove bitke na Neretvi”, autora Adema Softića nalaze se u rubrici Priča

Rubrika Legenda pripremljena je tekstom pod naslovom “Pero Pržina”, čiji je autor Milija Pajković.

I 16- ti, septembarski broj časopisa Nova Sloboda, štampan je u tiražu od 1000 primjeraka, a kao I prethodni brojevi finansijski je, putem konkursa, podržan od strane Ministarstva kulture.

Izvor: espona.me