Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a liturgiju povodom njegove smrti služi Patrijarh srpski Irinej. Veliki broj građana se okupio i ispred hrama. Sahranu prenosi TVCG, TVCG SAT, a sve možete pratiti i na Portalu RTCG.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) kazali su da će Amfilohije, po svojoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Mitropolit Amfilohije je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine

Liturguju služi patrijarh srpski Irinej.

Protojerej Nikola Perović, rekao je u prenosu na TVCG, da su svjesni epidemiološkog rizika, da nijesu pozvali ljude da ne dolaze, ali su pozvali na poštovanje mjera.

“Nabavili smo hiljade zaštitnih maski i podijelili ih, upozorili ljude da se pridržavaju mjera, ali mitropolitova najbliža rodbina i uža porodica je ovaj narod,” kazao je Perović.

U Hramu su i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. Takođe i članovi Demokratskog fronta, Vladimir Joković iz SNP-a, predsjednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović.

Sahrani će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nadležni i Mitropolija SPC, pozvali su na poštovanje mjera NKT-a.

Prethodna dva dana su masovno kršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za suzbijanje širenja koronavirusa, a i jutros se vidi da ispred Hrama mnogi ne nose maske i ne drže distancu

U toku liturgije, kako je najavljeno na sajtu Mitropolije, govoriće Episkop bački Irinej, a nakon opijela patrijarh SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. U hramu su i predstavnici katoličke crkve u Crnoj Gori, te barski monsinjor Rok Đonlešaj. Iz MCP su rekli da će danas u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na taj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita.

“Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći će da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu”, navode iz MCP.

Oni su kazali da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe”, poručili su iz MCP.

Izvor: rtcg.me