Sve više pripadnika romske populacije iz Strojtanice kod Bijelog Polja pohađa osnovnu i srednju školu. Po kazivanju njihovih učitelja i nastavnika oni su vrijedni školarci koji redovno prate nastavu i stiču obrazovanje, a među njim u znanju prednjače sestre Sanja i Tanja Selimović.

Iz razgovora sa sestrama Selimović stekli smo utisak da su one željne znanja i dokazivanja i da će čim završe srednju školu učiniti sve da zakorače na neki od fakulteta u Bijelom Polju. “Ranije smo bili neznaveni bez nekog iskustva i potrebe za obrazovanjem, sada je situacija drugačija i sestra i ja smo kroz obrazovanje postigli mnogo toga. Članica sam projektnog tima koji pomaže drugoj djeci ,motivišem ih da dobiju volju za obrazovanjem. Zadovoljstvo mi je da pomažemo jedni drugima i time što i drugi svesrdno pomažu našoj zajednici. Raduje me što smo imali zajedničke akcije sa djecom koja nijesu Romi, tokom posjete pećini “Vražji firovi” te kroz zajedničke tribine”, -naglašava Tanja. Asistenkinja u nastavi Elma Šahman, jedna od rijetkih Romkinja u Crnoj Gori koja je završila treći stepen obrazovana hvali svoje učenice koje su pravi primjer kako se bori protiv neznanja i predrasuda, jer one ulažu velike napore da što više dječaka i djevojčica pođe njihvim stopama.

Tanja Selimović i Elma Šahman, foto: Radio CG

Djeci otvorile oči


Elvira,Tanjina i Sanjina starija sestra tvrdi da je njeno četvoro djece već spremno da se upiše u prvi razred osnovne škole. Njih su od Sanja i Tanja animirale da života nema bez znanja. “Moja djeca gledala su kako su se one borile, radile danju i najteže poslove a naveče učile. Znam da im je cilj da završe i fakultete i zato sam na njih veoma ponosna”, kaže Elvira.