Jedna od najljepših planina u Crnoj Gori je Bjelasica. Smještena je u centralno-kontinentalnom djelu odnosno u srcu Crne Gore i pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Posebnom je čini što se ravnomjerno grana u četiri pravca i to u obliku kruga. Prostire se na površini oko 630 km kvadratnih između Rijeka Lim, Tare,  Ljuboviđe i Lepenice.

Pogled sa Bjelasice ka vrhovima Komova, Foto:B.Z
Uz pomoć mehanizacije održava se put. Foto: B.Z

Bjelasica je pristupačna do najviših planinskih vrhova. Poznata je po zelenom ljetu i izrazito bijelim zimama kada snijeg ne okopni do sredine  juna i jula i kada se dosta rada uloži da i put bude prohodan.

Šetnja na “visini”, Foto:B.Z

Privlači planinare, rekreativce i sve ljubitelje prirode da slobodno vrijeme provode u aktivnom odmoru i uživanju u čarima koje samo Bjelasica daruje.

Bogdan, Marko i Janko iz Mojkovca koriste svaki slobodan dan da pohode planinama Crne Gore, pogotovo Bjelasicom.

Planinarski dom Vranjak
Zaleđeno Pešića jezero, Foto: B.Z

Bilo iz pravca Mojkovca, bilo sa kolašinske strane predahnu u Planinarskom domu Vranjak pa ih put potom vodi preko Troglava do Zekove glave. Odatle se pruža prelijep pogled ka najvišem vrhu Crnoj glavi na 2.139. metara, Crnom vrhu i Ključu. Izazov i adrenalin poveo ih je i do Pešića jezera. Iznenadilo ih je kako jezero, izgleda u drugoj polovini maja. Najstariji žitelji pričaju da je Bjelasica od 15 maja prošarana cvijećem i zelenilom. Ove godine, zahvaljujući fotografijama koje su redakciji Novina sjevera, ovi zaljubljenici u prirodu, poslali vidimo da je Pešića jezero okovano ledom.

A posmatrajući  jezero na fotografiji prisjećamo se vila koje su se, po legendi krile u obližnjoj šumi i posmatrale kako bijeli konj, sa modrozelenim očima leti iznad jezera. Ljudi su vjerovali u tu priču, osim mladića Pešića, koji je jedne noći skočio u jezero da se okupa i po predanju, zbog njegove ljepote, vile ga nisu pustile da se vrati na obalu već su ga zadržale za sebe. Bogdan, Marko i Jarko, obećali su da će nam proslijediti i fotografije sa obilaska Mrtvice.

Piše: M.J