Marta Šćepanović, predsjednica opštine Kolašin

Obraćajući se u ime kolašinske opštine, u čijim je Sinjajevina administrativnim granicama,  Šćepanović je na otvaranju “Dana Sinjajevine” organizovanom na Trgu Argentina u Podgorici, zahvalila organizatorima što su prepoznali potencijale planine Sinjajevine, uzdižući to na nivo organizacije  dogadjaja koji veliča njeno ime i značaj. Predsjednica Kolašina je  predložila da ta manifestacija preraste u “Dane Sinjajevine, jer je kako je kazala, jedan dan malo za promociju izuzetno bogatih prirodnih resursa,  koje ta nekrunisana planinska ljepotica, može  da ponudi svima koji zakorače njenim prostranstvima, koja već na prvi pogled oduzimaju dah.

Obaveza naše generacije je, kako je kazala,  da Sinjajevinu kao nov turistički proizvod sa  izuzetnim potencijalom za razvoj ruralnog turizma,  učinimo atraktivnijom, dostupnijom i pristupačnijom turistima, da se upoznaju sa običajima i tradicijom ovog kraja, da se sažive sa prirodom i domaćim proizvodima, a život nekoliko stotina stočarskih porodica koje su svoju sudbinu vezali sa Sinjajevinu,  učinimo lagodnijim koliko je to u surovim planinskim uslovima moguće.   Predsjednica opšine Kolašin zaključila je da bi voljela  da se sljedeći put, manifestacija “Dan Sinjajevine” organizuje na Sinjajevini, ističući da organizatori mogu da računaju na njenu i podršku kolašinske opštine, da se jedna takva ideja uspješno realizuje.

Pored izložbe “Teritorije života na marginama. Mediteranski pašnjački komuni u 21. vijeku”,  na manifestaciji su  predstavljeni tradicionalni proizvodi sa katuna Sinjajevine, koje su pripremili poljoprivrednici lokalne zajednice, kao i informativni materijali o Sinjajevini, njenim vrijednostima i turističkim potencijalima.

Na “Danu Sinjajevine” učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava Podgorica, kao i opština  Mojkovac, Šavnik i Žabljak, čije administrativne granice obuhvataju i Sinjajevinu.  “Dan Sinjajevine” organizovali su Evropska kuća i projekat “IRIS- nadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja”,  kofinansiran od strane EU, u bliskoj saradnji sa Građanskom inicijativom “Sačuvajmo Sinjajevinu”. Sinjajevina je jedno od pet pilot područja u Evropi, pored Španije, Francuske, Italije i velike Britanije, na kojem se sprovodi projekat “IRIS”. 

PIše: B. Kuburović