Kolašin će sredinom naredne godine dobiti nova dva putna pravca dionicu auto-puta od Podgorice do Mateševa, dugu nešto više od 40 kilometara i put Kolašin- Berane, kojim se rastojanje između ova dva grada skraćuje za oko 40 kilometara.

Izgradnja puta Kolašin- Berane, koja je počela prije tri godine, vrijedna je oko 35 miliona eura.

Prema najavama investitora Ministarstva saobraćaja i Uprave za saobraćaj i izvođača radova, preduzeća “Euro-asfalt” iz Sarajeva, radovi na putu Kolašin Berane, preko Bjelasice, treba da se završe naredne godine, objavio je Portal CDM.

“Procjene govore da je završeno oko 70 odsto ukupnih radova. Najzahtjevniji objekat na ovom putu je izgradnja tunela Klisura u dužini od preko dva kilometra. Zbog neplaniranih problema sa podzemnim vodama u tunelu i drugih geoloških problema, prolongirani su radovi i neće biti završeni u planiranom roku”, istakao je CDM.

Ipak, navodi se, dodatnim građevinskim intervencijama, sanirani su ti problemi i izvođačka dinamika je u ušla u potrebni ritam tako da je završetak puta planiran za narednu godinu. Vrijednost investicije je nepunih 35 miliona eura.

Kako se dodaje, Milosav Bato Bulatović- predsjednik Opštine Kolašin, kazao je da put Kolašin- Berane, preko Bjelasice, ima izuzetnu važnost za kolašinsku opštinu i uopšte regionalno podizanje saobraćajnih standarda u ovom dijelu Crne Gore.

“Izgradnjom ove saobraćajnice, rastojanje između Kolašina i Berane, skraćuje se za blizu 40 kilometara. Ovim putem turistički sadržaji planine Bjelasice postaju bliži i kompaktniji. Sve što je do sada izgrađeno od turističkih kapaciteta i sve što će se izgraditi u predstojećem periodu, dobija na dodatnoj vrijednosti. Put je značajan i za razvoj poljoprivredne prozvodnje na Bjelasici, jer će ovom modernom komunikacijom brojne poljoprivredne parcele učiniti bližim za poljoprivrednu obradu. Sa putem Kolašin Berane i budućim auto-putem Podgorica Mateševo, naša opština postaje sve kvalitetnije saobraćajno čvorište što će doprinijeti kompletnom razvoju opštine”, istakao je CDM riječi Bulatovića.

Prema navodima tog medija, put je od izuzetnog značaja i za opštinu Berane, koja će izgradnjom ove saobraćajnice i prve dionice auto-puta, imati izuzetno dobru saobraćajnu povezanost.

“Berane bi se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu, nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa Smokovac – Uvač Mateševo. Umjesto dosadašnjih skoro tri sata, od Podgorice do Berane bi se stizalo za nešto više od sat vremena vožnje. Realizacija ovog projekta je od neprocjenjivog značaja i za okolne opštine Rožaje, Petnjicu, Plav, Andrijevicu i Gusinje”, naglasio je CDM.

Trenutno su u toku radovi na putu Jezerine- Lubnice, koji se izvode na ukupnoj dužini od 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice.

Prostornim planom Crne Gore putni pravac Berane- Kolašin planiran je kao regionalni put (oko 22,6 kilometara dužine), zaključio je Portal.

Izvor: espona.me