Dok su mnogi festivali u regionu i svijetu, zbog pandemije virusa korona, odgođeni ili se održavaju onlajn, u Mojkovcu drugo veče za redom održava se 45. festival „Mojkovačka filmska jesen“, uz prisustvo publike koja je, iako razrijeđena, ostala privržena filmskoj umjetnosti. Foto: Vukoman Kljajević

Da nije sve potaman, i pored dobre organizacije, osjeća se po nedostatku aktera filmova. Mojkovac je navikao na glumce koji krajem septembra ili tokom oktobra dođu na festival, prošetaju gradom, svrate u neki od restorana gdje se pomiješaju sa građanstvom, uslijede nova poznastva i fotografije koje će dugo podsjećati na protekli festival.

Ipak, i ove godine iako su, zbog pomenutih okolnosti, izostali glumci,režiseri i drugi protagonisti filma to ne znači i da su zaboravili mojkovački Festival glumca. Tako su se putem video linka mojkovačkoj publici obratili sarajevski reditelj Pjer Žalica, te glumci Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica. Oni su imali zajedničku poruku da se i u teškim vremenima dobre stvari ipak dešavaju, a ovo što se dešava u Mojkovcu je jedan od tih stvari.

Druge večeri prikazana je komedija „Koja je ovo država“ hrvatskog reditelja Vinka Brešana u kojoj su uloge tumačili: Gorana Bogdan, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Sebastian Cavazza, Goran Navojec, Branko Cvejić, Iva Mihalić, Krešimir Mikić…

Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar policije se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mjesto.

U fokusu su ogorčeni pripadnici starije generacije koji se iz revolta prema vlasti odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak-iskopavaju bivšeg predsjednika Hrvatske ,Tuđmana! Kroz film im postaje jasno da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara,kojima je važno samo jedno-ostati na vlasti bez obzira na cijenu koju treba platiri.

Večeras je na repertoaru crnogorska drama „Grudi“ Marije Perović.

Izvor: rtcg.me