Ekipa iz Kolašina u sastavu: Radovan Stojanović, Vasilije Krstonijević, Miloš Bojić, Miodrag Novaković, Marko Grujić, Nenad Rakočević, Ivica Šćekić ostaće zlatnim slovima zapisana u kratkotrajnoj istoriji kluba i šaha uopšte u Kolašinu.

Prema riječima Darka Popovića, jednog od osnivača i delegata kluba u šahovskom savezu Crne Gore, ovaj uspjeh predstavlja veliku nagradu za velike napore, trud, entuzijazam i volju svih članova kluba da bi ova šahovska priča u Kolašinu uspjela. Dok smo igrali šah u jednom od kolašinskih lokala, sinula nam je ideja da osnujemo šahovski klub u našem gradu. Znali smo iz priča starijih Kolašinaca da je nekada u gradu postojao šahovski klub, da je naš grad nekada bio domaćin brojnih šahovskih turnira koji su uglavnom održavani u nekadašnjem hotelu Bjelasica, i prije malo više od 5 godina vratili smo šah u naš grad.

Uređivanje prostorija kluba
Sa takmičenja mlađih kategorija

Naši počeci u šahu krenuli su iz ničega, bez ikakvog šahovskog iskustva. Nijesmo imali ni prostoriju za klub, ni šahovsku literaturu, niti šahovske garniture. Samo našu volju da uspijemo i ljubav prema šahu. Prostorije kluba i inventar dobili smo na korišćenje u zgradi osnovne  škole. Nije nam bilo teško da tu prostoriju sami adaptiramo, iako su se neki od nas prvi put susreli sa molersko – gleterskim poslovima. Prve šahovske garniture donijeli smo ko je imao od kuće, i počeli sa radom i popularizacijom šaha u gradu.  Počeli smo da stičemo iskustvo i učimo šah organizujući prijateljske mečeve sa šahovskim prijateljima iz Mojkovca, sa kojima smo odigrali i prvi prijateljski ekipni meč, Berana, Plava. Naši članovi kluba postali su učesnici brojnih turnira po Crnoj Gori, na MOSI igrama,  i počeli smo da se takmičimo u Drugoj crnogorskoj ligi i kupu Crne Gore. Takođe je naš klub od samog početka organizovao seniorska, pionirska takmičenja grada, organizovali smo  školu šaha za našu djecu kojom uspješno rukovodi Miloš Bojić, predsjednik našeg kluba. Na taj način uspjeli smo da povećamo broj članova kluba i da veliki broj kolašinske djece nauči šah u našem klubu.

Moram istaći da taj naš trud nije prošao nezapaženo. Veliku zahvalnost dugujemo i Opštini Kolašin  i Šahovskom savezu Crne Gore i brojnim našim sugrađanima koji su nam u toku ovog našeg postojanja kluba, svako na svoj način,  pomogli da bi ova naša šahovska priča uspjela i da bi klub funkcionisao.

Plasman u Prvu crnogorsku ligu za nas predstavlja dodatni motiv da u budućem periodu nastavimo sa ovom divnom šahovskom pričom popularisanja ove drevne i divne igre u našem gradu, da kroz aktivnosti članova kluba naš grad bude prepoznatljiv po dobrim šahistima na šahovskoj mapi naše države. Negde sam pročitao da je šah kao igra, najljepši poklon ljudima, mi, članovi kluba An pasan, igranje šaha i ovaj istorijski plasman poklonili smo našem Kolašinu.

Piše: Darko Popović