Povodom godišnjice smrti Daniela Vinceka, u Botaničkoj bašti u Dulovinama, organizovana je promocija časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja “TRAG” posvećenog Danielu Vinceku. Tim povodom predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović najavila je da će opština predložiti da jedna od ulica u Kolašinu dobije ime po Danielu Vinceku, što je prethodno i bila inicijativa Danielovih prijatelja.

Govoreći na promociji, kojoj su između ostalih prisustvovali predsjednik SO Milan Đukić, menadžment Nacionalnog parka“Biogradska gora”, predstavnici NVO sektora i brojni zaljubljenici u prirodu, predsjednica Opštine Marta Šćepanović zahvalila je organizatoru, uredništvu časopisa “TRAG”, Botaničkoj Bašti i Zori Vincek Marjanović na pozivu.

“Kao velikom poštovaocu Vincekovog lika i djela, izuzetna mi je čast da na godišnjicu njegove smrti najavim da će opština predložiti da jedna od ulica u Kolašinu dobije ime po Danielu Vinceku, što je prethodno i bila inicijativa Danielovih prijatelja”, istakla je Šćepanović. 

Marta Šćepanović, predsjednica SO Kolašin,
govori na promociji časopisa “Trag”

Kazala je kako vjeruje da će ta inicijativa biti samo još jedna u nizu, kojima ćemo, baš kao i današnjom promocijom, u znak sjećanja i zahvalnosti slaviti ime Daniela Vinceka i odužiti mu se za sve ono što je uradio za Kolašin i ekološku Crnu Goru.

Osnivajući botaničku baštu daleke 1981, tada jedinstvenu na Balkanu, Šćepanović je istakla da je malo ko očekivao da će to Vincekovo skriveno parče raja u srcu Dulovina, postati planetarno poznato, a Kolašinu i Crnoj Gori donijeti ogromnu popularnost, turističku prepoznatljivost i posjećenost.

Vincek je, kako je dodala, bio međaš i vjesnik ekološke, turističke, moderne, evropske Crne Gore.

“Vremenom je Botanička bašta postala zaštitni znak Kolašina, a ime Vincek svojevrsni crnogorski brend koji je u našoj ekološkoj svijesti godinama posvećeno gradio svojom pojavom, pristupom i odnosom prema ljudima, prirodi i zaštiti životne sredine, na temelju vrijednosti za koje se borio i živio” ocijenila je predsjednica kolašinske opštine i dodala da ma koliko da volite Crnu Goru, nakon posjete Botaničkoj bašti i razgovara sa Vincekom, shvatali biste da je on voli više. 

“Ne uzimajući joj ništa, dao joj je i ostavio sve, čak i ono što je u životu najviše volio. I ako bi među ljudima postojale ljekovite i endemične vrste, onda je Daniel Vincek bio i ostao jedna od njih, zauvijek zaštićen u vremenu”, zaključila je Šćepanović.

Redakcija i uredništvo međunarodnog časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja “TRAG” koji izlazi u Kolašinu u saradnji DOO “Lider mont media” sa Visokom školom za komunikacije u Beogradu, posvetili su peti broj časopisa Danielu Vinceku.

O njemu su tekstove pripremili prijatelji i saradnici, između ostalih Milutin Mićo Praščević, prof.dr Slavoljub Tasić,  prof. dr Dragomir Kićović, prof. dr Draško Doljak, Brano Perović, supruga Zora Marjanović Vincek i mnogi drugi, koji su njegovim odlaskom osjetili nemjerljiv lični i naučni gubitak.

Kako navode, Daniel Vincek je sarađivao sa brojnim naučnicima iz oblasti botanike iz čitavog svijeta. Generacije će ga pamtiti kao velikog prijatelja, sugrađanina, domaćina, edukatora, strastvenog zaljubljenika u Crnu Goru, prirodnjaka, botaničara, planinara.

Nesebično je pomagao učenicima i studentima, planinarima ali i novinarima. Daniel Vincek ostavio je neizbrisiv trag u svim oblastima svog društvenog angažovanja, a posebno u oblasti botanike.

Piše: N.S