Svojim nadahnutim obraćanjima, o knjigama su govorili: Salko Luboder i prof. dr Draško Došljak, kao i autor knjiga, a moderator je bila Semra Islamović.

Tokom otvaranja manifestacije “Ivangradski dani kulture”, prisutnima se obratio Adem Ado Softić– predsjednik Udruženja građana “Beranda”.

A.S.

Obraćanje Adema Ada Softića

Poštovani prijatelji, ljubazni domaćini, učesnici večerašnje promocije i dragi gosti,

Prije nego što Vam moderatorka Semra Islamović predstavi temu večeri i učesnike, ja bih u ime organizatora, Udruženja građana „Beranda“ i menadžmenta Hotela „Berane“, želio kratko da Vas pozdravim, da Vam poželim dodbrodošlicu, i da Vam predstavim povod i ciljeve manifestacije koju smo zajednički osmislili, a koju večeras zvanično otvaramo.

Do prije nekih tridesetak godina, dok još nije bilo „Beranskog kulturnog ljeta“, u Ivangradu je postojala nadaleko poznata manifestacija „Septembarski dani kulture“. Počinjala je 15. septembra, na Dan oslobođenja grada, a završavala u oktobru. Tokom tih par nedjelja najveća imena jugoslovenske kulturne scene imala su priliku da se predstave Ivangrađanima, pa je tako ovaj grad bio centar kulturnih dešavanja u regionu.

Krajem osamdesetih manifestacija je ugašena, a sa početkom ratova na prostorima bivše nam države grad je dobio i novo ime. Sa njim je dobio i novu manifestaciju pod nazivom „Beransko kulturno ljeto“, koja je izmještena u tri ljetnja mjeseca, jun, jul i avgust. Dovoljno daleko od 15. septembra koji je ubrzo potisnut u zaborav.

Nova kulturna manifestacija donijela je gradu sa novim/starim imenom nove kulturne trendove vremena u kome je kultura, kao i država, bila osakaćena, osiromašena, polarizovana, politizovana i genetski modifikovana do granica perverzije.

O tome šta se desilo sa ivangradskom kulturnom scenom nije na nama da sudimo. Svoj sud o tome daće istorija i vrijeme, a mi smo ovog ljeta odlučili da ponudimo beranskoj publici i neke druge kulturne sadržaje.

U granicama svojih skromnih mogućnosti, tokom avgusta i septembra pokušaćemo građanima Berana da predstavimo književne, pjesničke, muzičke, likovne i druge stvaraoce, i da njegovanjem kulture sjećanja izvučemo iz vrtloga zaborava imena, ljude, teme i događaje iz kulturnog, sportskog, naučnog i društvenog života grada, a punu podršku našoj ideji dao je menadžment Hotela „Berane“ sa kojim već pet godina uspješno sarađujemo.

Ove godine navršava se 160 godina od osnivanja Berana i 170 od rođenja Vojvode Gavra Vukovića. Osim toga provuklo se nezapaženo 100 godina od osnivanja Fudbalskog kluba Berane, 100 godina prvog tamburaškog orkestra u Beranama, 100 godina od otvaranja prve beranske knjižare, 100 godina hotelijerstva u Beranama i mnogih drugih, više ili manje značajnih gradskih jubileja.

Bez ambicija da zbog toga bilo koga kritikujemo i simuliramo paralelnu beransku kulturnu stvarnost, samo smo željeli da damo skromni doprinos obogaćivanju kulturne ponude grada, a njegovanjem kulture sjećanja doprinesemo borbi protiv zaborava. Jer, zaborav je oružje velikog dometa i razorne moći, a sadašnjost koju živimo ovako kako živimo, to nam najbolje pokazuje.

Večeras je naš gost diplomata Dejan Vuković sa svoje dvije knjige „Londonski zapisi“ i „Luča crnogorske diplomatije“ o kojima će govoriti prof. dr Draško Došljak i Salko Luboder, direktor Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina pri Vladi Crne Gore.

U ime organizatora želim Vam ugodno veče, a manifestaciju „IVANGRADSKI DANI KULTURE“ povodom 160. godišnjice osnivanja Berana proglašavam otvorenom.

Izvor: espona.me