Navršava se godinu dana smrti Daniela Vinceka,  osnivača Botaničke bašte u Kolašinu, prepoznatljivoj po nesvakidašnjoj zbirci crnogorske flore i mjestu okupljanja naučnika i ljubitelja prirode iz cijelog svijeta.

Daniel Vincek rođen je 7. juna 1926. godine u Zagrebu, gdje se uspješno školovao. Učesnik je NOR-a i borac Zagorskog odreda. Bio je uspješni privrednik u Beogradu, Titogradu a kao veliki zaljubljenik u prirodu i crnogorske planine u Kolašinu je osnovao Botaničku baštu crnogorske flore. U varoši na Tari, koju je volio zbog prelijepe prirode, zdrave vode i čistoga vazduha ostao je da živi do smrti. Sahranjen je na Gradskom groblju, po sopstvenoj želji, u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Daniel Vincek je sarađivao sa brojnim naučnicima iz oblasti botanike iz čitavog regiona i svijeta. Nesebično je pomagao učenicima i studentima, planinarima, ali i novinarima. Govorio je tečno nekoliko svjetskih jezika. Bio je jedan od pokretača i član redakcije Kolašinskih novosti i aktivno učestvovao u pripremanju Planinarskih novina. Daniel Vincek ostavio je neizbrisiv trag u svim oblastima svog društvenog angažovanja a posebno u oblasti botanike.

Povodom godišnjice smrti redakcija i uredništvo međunarodnog časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja “TRAG” koji izlazi u Kolašinu u saradnji DOO “Lider mont media” sa Visokom školom za komunikacije u Beogradu, posvetili su peti broj časopisa Danielu Vinceku. O njemu su tekstove pripremili prijatelji i saradnici (između ostalih Milutin Mićo Prašćević, prof. dr Slavoljub Tasić, prof. dr Dragomir Kićović, prof. dr Draško Došljak, Brano Perović, supruga Zora Marjanović Vincek i drugi, koji su njegovim odlaskom osjetili nemjerljiv gubitak, kako lično tako i u svetu nauke.

Promociji časopisa koja će biti održana u Botaničkoj bašti u Dulovinama-Kolašin u nedjelju 7. 08. 2022. sa početkom u 10,30 prisustvovaće predsjednica Opštine Kolašin g. đa Marta Šćepanović, predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić, menadžment Nacionalnog parka “Biogradska Gora” sa direktoricom g.đom Marijom Dulović-Jovanović. Pozvani su, ali još nisu potvrdili dolazak njihove ekselencije, ambasadori Slovenije i Italije u Crnoj Gori. Takođe, biće prisutni predstavnici NVO sektora i drugi zaljubljenici u prirodu.

 Inače, polaganje cvijeća i vijenaca na spomen obilježje Danielu Vinceku na Gradskom groblju biće održano u 10 časova uz prigodne riječi prof. dr Dragomira Kićovića.

Program promocije časopisa “TRAG” vodiće g. din Dragan Mitov Đurović.

                                              

                                                     Piše: N.S