Tačno prije deset godina iz štampe je, na pomalo neuobičajen način, pod dirigentskom palicom doc. dr Mirka Jakovljevića, izašao prvi broj Kolašinskih novosti, kao bilten. Za sve što se u međuvremenu pojavilo na stranicamma te novine, stigla je i nagrada od Društva crnogorskih novinara, za doprinos razvoju lokalne štampe.

Pojava Kolašinskih novosti na medijskoj mapi Crne Gore u početku nije obećavala ni trajanje a posebno ne neku nagradu.

– Prva četiri broja štampali smo na fotokopir aparatu. Za više i bolje se nije moglo, ali to nije obeshrabrilo ni mene niti nekoliko mojih saradnika. Želja da napravimo kvalitetnu novinu nije prihvatala te početne probleme, podsjetio je Jakovljević.

Diploma Kolašinskim novostima

Taj rad nije prošao nezapaženo. Vrlo brzo, nakon nekoliko bilten brojeva, prepoznalo ga je Ministarstvo kulture i procijenilo da zaslužuje podršku. Od tada novina izlazi četiri puta godišnje i pravo je bogatstvo Kolašina.

– Sa 47 brojeva, koliko je do sada izašlo iz štampe, na preko 1 500 strana i sa oko 1 000 fotografija stvorili smo jedan dragocjen desetogodišnji presjek svega što se dešavalo u Kolašinu. Riječju, slikom, komentarom, reportažom, kolumnom, feljtonom, prikazom i drugim novinarskim formama, ispratili smo sve što se u minuloj deceniji događalo u kolašinskom kraju. Pisali smo o aktuelnim dešavanjima ali i o prošlosti, našoj ponekad i zaboravljenoj baštini i to u svim oblastima stvaralaštva, od zanatlija do aktera na kulturnoj sceni. Ništa bitno nam nije promaklo. Naša novina je postala dokumenat, pouzdano svjedočanstvo o životu i ljudima našeg grada na Tari. Tako će biti i ubuduće, kazao je Jakovljević, ističući da je ponosan na nagradu koja, kako je rekao, pripada svima koji su na bilo koji način pomogli da Kolašinske novosti postanu novina od imena i ugleda. Pokretanjem ovih Novina, Kolašin je dobio bitnu odliku grada, jer urbana sredina bez Novine je siromašna, sa prazninom zvanom zaborav u vlastitom pamćenju. Zahvaljajući D.O.O LIDER MONT MEDIA kolašinsko juče, danas, a vjerujem i sjutra svjedočiće profesionalno o ovoj opštini, njenim ljudima, afirmišući između ostalog, izuzetne turističke potencijale.

Piše: Ranko Ćetković