Žiri za dodjelu priznanja, koji su činili članovi Upravnog odbora NVO “Spona: doc. dr Mirko Jakovljević, prof. dr Marijan Premović, dr Radenko Šćekić– predsjednik UO i Saša Radunović– izvršni direktor NVO “Spona”, u konkurenciji šest predloga, jednoglasno je odlučilo da Priznanje “Ivangrad” za 2021. godinu dodijeli Društvu đaka Beranske gimnazije iz Beograda.

Društvo đaka Beranske gimnazije je udruženje građana, koje čine istaknuti pojedinci, koji su poslom i boravištem vezani za Beograd i Srbiju, a broji više od 100 članova.

Berane: Glavna ulica

Osnovni cilj i djelatnost Društva je gajenje tradicije Beranske gimnazije, promocije i afirmacije stvaralaštva njenih đaka i prijatelja gimnazije.

Imajući u vidu da je Beranska gimnazija, sa tradicijom više od jednog vijeka, bila i ostala rasadnik intelektualne elite Berana, Vasojevića i čitave Crne Gore, Društvo je u velikoj mjeri doprinijelo popularizaciji Berana, Beranske gimnazije i najboljih vrijednosti. Društvo je organizovalo veliki broj tribina, promocija, događaja, umjetničkih večeri posvjećenih istaknutim umjetnicima, naučnicima, sportistima, javnim radnicima, sa ciljem da se afirmišu. Društvo je započelo i sa objavljivanjem biltena u kojem predstavljaju ne samo svoje aktivnosti, već i afirmišu uspješne pojedince svih generacija, koje doprinose promociji Berana. Na taj način, Društvo promoviše najljepše vrijednosti Ivangrada i Berana”, navedeno je u obrazloženju izabranog dobitnika Priznanja.

Prema jučerašnjoj Odluci UO NVO “Spona”, svečano uručenje Priznanja “Ivangrad” će biti organizovano u dogovoru sa predstavnicima Društva.

Podsjetimo, Odluku o ustanovljenju Priznanja “Ivangrad” donio je Upravni odbor NVO „Spona“ iz Berana 2013, kada je i izabran prvi dobitnik. Odlukom je precizirano da se priznanje dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama za doprinos i očuvanje tradicije i kulture grada.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: hroničar Berana Adem Ado Softić (2013. godine), akademik pokojni Gojko Kastratović (2015), poznati interpretator crnogorske narodne muzike Ismet Krcić (2017), slikar Titomir Džudović Džu (2019).

Izvor: espona.me