Korona bijesni, neumoljive su cifre inficiranih,vakcine u obećanjima i političkim špricevima, ali ne i na djelu.

Sve je stalo samo virus hara. Kultura, što to bješe?

U ovim teškim vremenima po civilizaciju kultura u dobrom dijelu ostaje kao upitanost njenog rodnog, izvornog značenja. Ostaje nam da se osvrnemo i brinemo o kulturi kao civilizacijskom, etičkom, estetskom i edukativnom pojmu, kazao je za Skala radio mr Željko Rutović, sociolog i teoretičar kulture medija.

Naravno, kazao je on, civilizacija baštini svoje plodove na vrlim uzletima kulture i misije poslenika, onih koji su ostavili znamenite tragove svog postojanja i postojanja kulture u čovječanstvu. Ali nama, živućoj civilizaciji, danas iz ugla građana Crne Gore ostaje propitivanje što to zaista  bješe kultura? Kultura kao društveni fenomen, kultura kao stvaralaštvo i kultura kao izvor razumijevanja dijaloga u društvu, objašnjava Rutović.

Aktuelni društveni, politički i svekoliki trenutak u Crnoj Gori, kulturu kao stvaralaštvo i izvor civilizacijskog nadahnuća je potisnuo u stranu. Ona je na marginama aktuelne društvene i svekolike političke većine u Crnoj Gori, jer je svekoliki diskurs zaokupljen temama pretpolitičkog karaktera, temama koje nemaju uporište i izvorište u građanskom biću države Crne Gore. Teme koje prevashodno dominiraju su: kako i na koji način otuđiti  kulturno nasljeđe, istorijsko vjersko i svekoliko nasljheđe naše države. Kako ga prenijeti u vlasništvo druge i na taj način obeshrabriti sve poslenike, ne samo kulture, nego inače, civilizacije i građanskog društva kojem pripadamo, objašnjava Rutović.

Dovoljno je da pogledamo samo dnevni pregled naslova  tema i sveopšteg diskursa koji vlada u političkom biću i videjećemo da mi nijesmo sudionici zdravog kulturološkog odnosa prema pitanjima koja trebaju biti izvor demokratske kulture.

Danas, kaže naš sagovornik, imamo svekoliku zamjenu teza i veliku civilizacijsku regresiju pitanja koja se ogledaju na društveno političkom biću Crne Gore, te otuda promišljanje o kulturi kao avangardnoj misiji demokratskih ljudi i usmjerenja.

Kultura  je danas, smatra Rutović, margina margine kojoj se u institucionalnoj, kulturološkoj i svakoj drugoj misiji ne posvećuje aktuela vlast. Po njemu je put ka izlazu traganje za svojim identitetom, svojim građanskim karakterom odnosa prema našoj društvenoj svarnosti.

Kada je riječ o medijima u Crnoj Gori, mi smo, kaže on, sudionici da je naš javni diskurs prepun izliva govora mržnje. Na određen način se ohrabruje u svojim različitim formama ispoljavanje takvog žanra. To  posljedično donosi cjelinu problema  koji mogu artikulisati u mnogim drugim, neželjenim segmentima, a ne samo u kulturi.

Moramo se upitati koja su pitanja starija? Da li su to pitanja čovjeka, građanina, demokratije, uljuđenosti zajednice, pitanje rješavanja problema na dijaloški savremen način naše budućnosti, ili su to srednjovjekovne mantre gdje će, po mitološkim formama rješavanje političkih pitanja tražiti načine kako suspregnuti ovo što jeste istorijska, kulturološka i civilizacijska baština Crne Gore.

Mediji, naglašava Rutović,moraju biti u funkciji javnog interesa moraju imati djelatnu stranu, dva izvora, dva odgovora, dva pitanja, a ne podstrekivati ono što jeste latentno nasilje, latentni govor mržnje i razna provokativnost kojoj pogoduju nove, savremene digitalne tehnike.

Rutović, jedan od stalnih autora međunarodnog časopisa „Medijski dijalozi“, osvrnuo se kratko i na ovaj prestižni časopis. Na pitanje mogu li u ovom vremenu Dijalozi i kome su namijenjeni on je kazao da u svakom slučaju ostaje traganje za naučnim formama časopisa Medijski dijalozi.To znači regionalnu komunikaciju sa uglednim stvaraocima iz svojih oblasti medijske profesije, kulturologije, politikologije koji, takođe, daju svoj doprinos o različitim formama u žanrovima sagledavanja aktuelnog pitanja Crne Gore.

Gotovo je jednodušna ocjena regionalnih aktera da je medijska, politička i svekolika scena izrodila negativne fenomene koji ne mogu biti doprinos stabilizaciji građanskog karaktera društva, zaključio je Rutović.

Izvor: cdm.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime