Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Po sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života, saopštio je Episkopski savjet.

Mitropolija je ranije jutros saopštila da je Amfilohije preminuo jutros u osam sati i 20 minuta, nakon primanja Svete Tajne Pričešća. Mitropolit će, kako je saopštio Episkopski savjet, tokom dana biti prenijet na Cetinje, a u Cetinjskom manastiru će sjutra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet sati biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

“Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njagova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života”, navode iz Episkopskog savjeta.

Vjerni narod moći će da se pokloni odru mitropolita

Sjutra, na Lučindan, kako su kazali, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, dok će u nedelju u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u devet sati.

Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Кripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu”, kazali su iz Episkopskog savjeta.

Od državnih organa, kako su saopštili, očekuju doprinos sa svoje strane “kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta”.

Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe”, navode iz Episkopskog savjeta.

Podsjećamo, Amfilohije je u bolnicu primljen 6. oktobra zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zaliječena, a virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test, a zabilježeno i zvaničnim ljekarskim nalazom.

“Oporavak je tekao u dobrom smjeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente. Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo juče, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da mitropolit otežano diše uz bol u grudnom košu”, kazali su iz Episkopskog savjeta.

Biografija mitropolita Amfilohija

Mitropolit Amfilohije rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime mu je bilo Risto.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu. Odatle odlazi u Pravoslavnu Grčku crkvu, gdje boravi sedam godina, gdje se zamonašio i služio kao sveštenik. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami.

Poslije godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi na mjesto profesora na Institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovan Bogoslova Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U maju 1985. izabran je za episkopa Banatskog. Iz Vršca prelazi na Cetinje, gdje je 30. decembra 1991. godine, ustoličen za Mitropolita Crnogorsko-primorskog, Zetsko-brdskog i Skenderijskog i Egzarha
Pećkog Trona.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik.

Izvor: RTCG